RUSKE VEŽBE UZNEMIRILE NATO: Ovo je dokaz povećanog samopouzdanja Moskve (VIDEO)
Foto: Profimedia

očekivano

RUSKE VEŽBE UZNEMIRILE NATO: Ovo je dokaz povećanog samopouzdanja Moskve (VIDEO)

Planeta -

NATO će pratiti vojnu vežbu "Istok 2018“ koja će biti održana od 11. do 15. septembra na teritoriji Ruske Federacije — tom vežbom Rusija demonstrira spremnost snaga za sukob velikih razmera, izjavio je vršilac dužnosti portparola Alijanse Dilan Vajt.

Kako je objasnio, sve zemlje imaju pravo da treniraju svoje oružane snage, ali je važno da se to odvija transparentno i predvidivo.

"Rusija i NATO su održali brifinge po pitanju ovih vojnih vežbi još tokom Samita Rusija—NATO u maju ove godine. Ruski zvaničnici su nas obavestili o vežbama, kao i da će po obimu ovogodišnji manevri biti veći od prošlogodišnjih. NATO regularno prati sve vojne vežbe Rusije, tako će biti i u ovom slučaju“, istakao je Vajt.

"Sve se to uklapa u sliku koju mi već neko vreme gledamo — samopouzdanje Rusije je u porastu, koja je drastično povećala budžet za odbranu, ali i svoje vojno prisustvo. Pored toga, Rusija je pokazala da je spremna da primeni vojnu silu i protiv svojih komšija, kao što je slučaj sa Ukrajinom i Gruzijom“, ocenio je.

Vajt je takođe rekao da su vojni atašei zemalja članica NATO-a bili pozvani u Moskvu da posmatraju vojne vežbe, te da se taj predlog razmatra.

Kako je ranije najavljeno iz Moskve, na vojnim vežbama "Istok 2018“ učestvovaće oko 300.000 vojnika i 36.000 tenkova, oklopnih vozila i druge vojne tehnike. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ovo su najveće vojne vežbe nakon manevara "Zapad-81“, kada je učestvovalo oko 100.000 vojnika.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track