GEJTS POMAŽE MLADIMA: Daje 460 miliona dolara lokalnim školama u SAD
Foto: EPA / Pete Marovich

dobročinitelj

GEJTS POMAŽE MLADIMA: Daje 460 miliona dolara lokalnim školama u SAD

Planeta -

Fondacija osnivača Majkrosofta, Bila Gejtsa, izdvojiće 460 miliona dolara za programe koji će u narednih pet godina siromašnim i marginalizovanim učenicima širom SAD pomoći da upišu koledže.

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" objavila je da će u prvoj fazi gotovo sto miliona dolara biti uloženo u 19 programa za srednje škole u siromašnim zajednicama u 13 saveznih država.

Oni će pokriti svaki segment procesa upisa na koledz, od usavršavanja akademskih znanja poput matematike ili engleskog, do izvesnih veština, kao što je sam postupak prijave za koledž.

Jedna od škola koja će dobiti donaciju je i visoka tehnološka škola u San Dijegu, koja će novac iskoristiti kako bi pomogla učenicima da lakše prođu kroz proces prijave za koledž, koji moze biti prilično iscrpljujuć.

Učenici će se tako pripremiti za situacije koje ih čekaju - od traženja finansijske pomoći za studiranje, podizanja kredita pa do samog upisa na koledž.

Novi grantovi omogućiće stručnjacima na lokalu da preuzmu inicijativu, što je odstupanje od nacinalnih i sistemskih obrazovnih inicijativa koje je Grejts ranije podržavao.

foto: Reuters

A osnivač Majkrosofta je ranije dosta investirao u obrazovanje u SAD.

Od 1998. do 2018. godine u okviru programa GMS, Gejtsova fondacija je izdvojila 1,6 milijardi dolara za studentske stipendije, od kojih je polovina otišla siromašnijim studentima čiji roditelji nisu išli na koledž.

Gejts je, između ostalog, omogućio i da školske biblioteke u siromašnim zajednicama širom SAD dobiju kompjutere i pristup internetu.

Taj program je obezbedio da oko 10.000 biblioteka širom zemlje dobije dobije pristup novim tehnologijama.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track