TURSKA LIRA PONOVO TONE: Valuta zbog izjave ministra na minimumu!
Foto: Reuters

NOVA KRIZA

TURSKA LIRA PONOVO TONE: Valuta zbog izjave ministra na minimumu!

Planeta -

Turska valuta lira oslabila je danas prema dolaru, usled jačanja zabrinutosti od potencijalnih negativnih efekata krize domaće valute.

Do porasta zabrinutosti je došlo zbog izjave ministra finansija Berata Albajraka da ne primećuje rizike po ekonomiju ili finansijski sistem.

Lira je na trgovanju rano jutros pala na čak 6,4 lire za dolar, što je njen najniži nivo od 15. avgusta, ali se do 8:28 časova njena vrednost blago oporavila, na 6,37 lira za dolar.

"Ne uočavamo veliki rizik po ekonomiju Turske ili finansijski sistem", odgovorio je Albajrak za turski list "Hurijet" na pitanje o najvećim rizicima u 2019. godini.

Lira je ove godine izgubila oko 40 odsto vrednosti, usled bojazni od uticaja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na domaću monetarnu politiku i pogoršanja spora sa Sjedinjenim Državama zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

Američka bonitetna agencija Mudis oglasila je juče novi alarm vezano za bankarski sektor Turske, smanjivši rejting 20 finansijskih institucija i ukazujući na povećani rizik od pogoršanja situacije sa njihovim finansiranjem.

Turske kompanije su se godinama zaduživale u evrima i dolarima da bi iskoristile niže kamatne stope. To ih je, međutim, izložilo znatnom valutnom riziku i povećalo zabrinutost od njihove izloženosti krizi.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track