PUTIN PRED NACIJOM O OSETLJIVOM PITANJU: Sve do sad je bilo krpljenje rupa, treba nam ozbiljna PROMENA (VIDEO)
Foto: AP

REFORMA PENZIJE

PUTIN PRED NACIJOM O OSETLJIVOM PITANJU: Sve do sad je bilo krpljenje rupa, treba nam ozbiljna PROMENA (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se naciji povodom nacrta zakona o promenama u penzijskom sistemu.

U Rusiji se odavno razmatralo pitanje podizanja starosne granice za penzionisanje i ovog leta vlada ga je predstavila, a Državna duma odobrila nacrt zakona o podizanju starosne granice za penziju na 65 i 63 godine za muškarce i žene retrospektivno. Prema ovom dokumentu, promene će početi 2019. godine i biće fazne.

Predsednik Rusije izjavio je da je glavni zadatak promena je obezbeđivanje pouzdanosti i stabilnosti penzionog sistema za naredne godine.

Rasprava o podizanju starosne granice nije počela odjednom. O tome se govorilo odavno, ali se rešenja nisu donosila.

Ranije, tokom 2000-tih, nije bilo vreme za promene u ovom sektoru, objasnio je Putin. Tada je ekonomija zemlje bila jaka, sa vrlo skromnim pokazateljima bruto domaćeg proizvoda i krajnje niskim platama. Tada je bio visok nivo nezaposlenosti i inflacije. Skoro četvrtina stanovništva zemlje nalazila se ispod granice siromaštva. Očekivani životni vek jedva je prevazilazio 65 godina.

Uz visok nivo nezaposlenosti ne bi bilo posla i ne bi se moglo ići u penziju. A svako moguće povećanje penzije jednostavno bi „pojela“ visoka inflacija i na kraju bi se broj siromašnih povećao. Čim smo uspeli da formiramo neophodne finansijske resurse, usmerili smo ih na socijalni razvoj i očuvanje našeg naroda.

Poslednjih godina smo kompenzovali neuspehe u privredi, a očekivani životni vek građana je porastao, primetio je Putin.

"Imamo mnogo toga da uradimo… ali nesporna činjenica je da je stopa rasta životnog veka Rusa jedna od najviših na svetu", naglasio je predsednik.

"Starosna granica za penzionisanje za žene ne bi trebalo da se povećava više nego za muškarce. Zato smatram da je neophodno da se starosna granica predložena nacrtom zakona za žene smanji sa 8 na 5 godina", rekao je Putin.

"Moramo predvideti pravo na prevremenu penziju za majke sa mnogo dece. To jest, ako žena ima troje dece, onda će moći da se penzioniše tri godine pre vremena. Ako ima četvoro dece — četiri godine ranije. A za žene koje imaju 5 ili više dece, sve bi trebalo da ostane kao sada i one će moći da odu u penzijsu sa 50 godina", istakao je Putin.

Doći će vreme kada država više neće imati sredstava za indeksiranje penzija, upozorio je Putin.

"Ako ne budemo preduzeli mere, nećemo moći da uštedimo prihode penzijskog sistema, što znači prihode sadašnjih i budućih penzionera… Oni će se gubiti vrednost", objasnio je predsednik.

Vlada je razmatrala sve alternativne scenarije za rešavanje problema, uverio je on.

"Međutim, svi oni su u najboljem slučaju ’krpili rupe‘… Ne možemo da stavimo penzijski sistem u zavisnost od nafte i drugih međunarodnih tržišta", objasnio je Putin.

Donošenje privremenih i "kozmetičkih mera" biće nepravedno prema našoj decu, dodao je on.

Putin je naveo i da gtreba povećati iznos naknade za nezaposlenost za građane koji su izgubili posao pre penzionisanja.

"S tim u vezi predlaže se povećanje maksimalnog iznosa naknade na više od dva puta — sa 4.900 rubalja, kao što je sada, na 11.280 rubalja od 1. januara 2019. i utvrdi period takve isplate za godinu dana", objasnio je predsednik.

Za neke kategorije građana ostaće povlastice i prevremeni odlazak u penziju. To su rudari, radnici koji rade u posebno teškim uslovima, radnici hemijske industrije, žrtve Černobilja, kao i malobrojni autohtoni narodi Severa.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track