LAVROV UPOZORIO: Teroristi u Idlibu pokušavaju da drže civile kao ljudski štit
Foto: AP

na sastanku sa saudijskim kolegom

LAVROV UPOZORIO: Teroristi u Idlibu pokušavaju da drže civile kao ljudski štit

Planeta -

Teroristi u severozapadnom sirijskom gradu Idlibu pokušavaju da drže civile kao taoce i da ih koriste kao ljudske štitove, i oni se moraju ukloniti, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslvoa Sergej Lavrov posle razgovora s svojim saudijskim kolegom Abdulom al Džubeirom u Moskvi.

Lavrov rekao da je Idlib bio i glavna tema sastanka ruskih i turskih ministara spoljnih poslova i odbrane u Moskvi, uz učešće specijalnih službi.

"Iz razumljivih razloga Idlib je poslednje glavno uporište terorista koji pokušavaju da se kockaju sa statusom zone deeskalacije i drže civile kao ljudske štitove i nastoje da pokore naoružane foramcije spremne za pregovre s sirijskom vladom. Tako da sa svakog stanovišta ovaj 'čir' mora biti likvidiran", rekao je Lavrov.

Moskva je za to da se u Idlibu hitno razdvoji opozicija od grupe Džabhat al Nusra, teroristička organizacija koja je zabranjena u Rusiji, i da se istovremeno sprovede operacija protiv terorista, rekao je Lavrov i dodao da Rusija i Turska imaju političko razumevanje oko toga.

"Kako preneti taj poliltički dogovor u jezik praktične akcije, o tome vojske Rusije i Turske na terenu razgovaraju", dodao je Lavrov.

Na razgovorima 24. avgusta Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu su razgovarali o situaciji u Idlibu. Iako nije bio postignut nedvosmislen dogovor oko toga kako postići mir u toj provinciji, ministri spoljnih poslova su istakli zajednički cilj da se iskorene teroristi iz tog kriznog centra.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track