Najnovije vesti

AMERIKANCI UPOZORILI INDIJU: Kupujte naše oružje, a ne rusko!
Foto: AP

ZAPRETILI SANKCIJAMA

AMERIKANCI UPOZORILI INDIJU: Kupujte naše oružje, a ne rusko!

Planeta

Jedan visoki zvaničnik Pentagona je rekao da nema nikakve garancije da će Indija izbeći američke sankcije ako kupi novo rusko oružje.

Vašington je zabrinut zbog tekućih pregovora Indije i Rusije o kupovini protivvazdušnih sistema S-400.

Pomoćnik minisra odbrane zadužen za Aziju i Pacifik Rendal Šrajver juče je rekao da je "pogrešan utisak" da će odobravanje nekih izuzetaka od zakona o sankcijama zaštiti indijsku vladu "od posledica, ma šta se desilo".

"Bili bismo veoma zabrinuti ako bi Indija kupila sisteme od Rusije. Ne mogu da potvrdim da bi ona (Indija) bila pošteđena, da bismo iskoristili mogućnost", rekao je Šrajver.

Američki Kongres je 2017. usvojio zakon, uz podršku obe partije, kojim se uvode ekonomske sankcije svakom entitetu ili državi koji bi kupili oružje od ruskih firmi.

Na zahtev Pentagona, zakon je omogućio izuzeće od sankcija da se neke zemlje ne bi potpuno okrenule ka Rusiji. Ministar odbrane Džejms Matis želi da se započne prodaja oružja Indiji, najvećem svetskom uvozniku oružja i mogućoj kontrateži sve većem kineskom uticaju u Aziji.

Šrajver je izjavu dao nekoliko dana pre sastanka Matisa i državnog sekretara Majka Pompea sa njihovim indijskim kolegama u Nju Delhiju.

On je mogućnost da Indija kupi S-400 ocenio kao "uznemirujuću".

"Mi bismo više voleli (...) da Indija razmotri alternative i vidi da li bismo mi mogli biti partner za odgovor na tu vrstu potreba", naveo je Šrajver.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...