RUSKI POLITIČAR TRAŽI DRASTIČAN ODGOVOR NA SANKCIJE SAD: Putine, ŠALJI ATOMSKE BOMBE u Siriju! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

počelo odbrojavanje

RUSKI POLITIČAR TRAŽI DRASTIČAN ODGOVOR NA SANKCIJE SAD: Putine, ŠALJI ATOMSKE BOMBE u Siriju! (VIDEO)

Planeta -

Ruski zvaničnik šokirao je predlogom da se nuklearno oružje rasporedi van granica Rusije i predložio da ono bude prebačeno u Siriju.

Vladimir Gutenev prvi zamenik šefa odbora za ekonomsku politiku Dume

rekao je da “Rusija sada mora da povuče svoje “crvene linije.“ Došlo je vreme da se razmišlja o varijantama asimetričnog odgovora SAD, koje sada predlažu stručnjaci i imaju za cilj da im nanesu neku štetu.“

Među takvim merama, zvaničnik je naveo raspoređivanje taktičkih nuklearnih projektila, rekavši da bi Rusija trebalo “da prati primer SAD i počne da raspoređuje svoje taktičko nuklearno oružje u inostranstvu.“

“Nije tajna da se vrši ogroman pritisak na Rusiju, a to će se samo pogoršati. To ima za cilj da se nanese udarac odbrambenoj industriji, uključujući i izvoz oružja. Vidimo da Amerikanci sada govore o mogućnosti sankcija protiv zemalja koje kupuju rusko oružje…

Trebalo bi da sledimo savete određenih stručnjaka, koji kažu da bi Rusija trebalo da obustavi primenu sporazuma o neširenju raketnih tehnologija, ali i da sledimo primer SAD-a i započnemo raspoređivanje našeg tektičkog nuklearnog oružja u inostranstvu. Moguće je da bi Sirija, gde imamo dobro zaštićenu vazdušnu bazu, mogla postati jedna od tih zemalja“, kaže Gutenov, aprenosi TASS.

Dugotrajni posrednički rat SAD-a i Rusije u Siriji je u velikoj meri zaboravljen, ali se odjednom vratio u međunarodne naslove sa upozorenjem Džona Boltona Asadu i Rusiji ove nedelje da će Vašington odgovoriti sa “većom vojnom silom“ ukoliko se u Idlibu pojave tvrdnje o hemijskom napadu sirijske vlade.

Kao odgovor na to, Rusija je kasnije upozorila na izrežiranu “hemijsku provokaciju“ koja se priprema. Rat rečima oko Sirije se zahuktava i postoji opasnost da se pretvori u stvarni rat.

To se uklapa u poznati obrazac o Siriji još od ruske intervencije na poziv predsednika Bašara al Asada 2015. godine: baš kad se čini da su džihadisti na ivici konačnog poraza, i kako se stabilnost vraća nakon sedam godina razarajućeg rata, dešava se nešto da vrati stvari na ivicu globalne krize i eskalacije.

Gutenov je takođe napominje kao mogući odgovor na poslednji paket američkih sankcija Rusija uveđenje kriptovalute u trgovinu kako bi se izbegao “američki pokušaj da spreči prodaju ruskog oružja i energenata.“

"Moskva trebalo da “razmotri mogućnost obavljanja transakcija u kriptovalutama koje su povezane sa vrednošću zlata. Siguran sam da će ovo biti interesantna opcija za Kinu, Indiju i druge zemlje,“ rekao je on. Prema rečima Guteneva, čitav paket ovih mera zajedno bi mogao da stvoriti ozbiljan impuls u korst Rusije .

“U boksu ne možete samo da izbegavate udarce, već morate da ih zadajete. Naročito kada su sva pravila prekršena, a sudije, kao što su STO i druge međunarodne institucije, više vole da ćute,“ objasnio je Gutenev.

Podsetimo, Americi i njenim saveznicima biće potrebno samo 24 sata da pripreme raketne napade na Siriju, saopštilo je danas rusko ministarstvo inostranih poslova.

Koalicija ima na raspolaganju oko 70 vozila na Bliskom Istoku, izavila je portparolka ministarstva Marija Zakarova.

Arsenal obuhvata skoro 380 krstarećih raketa, kao i razarače "Karni" i "Ros" od kojih svaki nosi 28 krstarećih raketa "Tomahavk".

(Kurir.rs / Ekonomičeskie novosti)

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track