OVO JE DOKAZ DA TRAMP NIJE BIO U PRAVU: Procurio poverljiv dokument koji demantuje šefa Bele kuće
Foto: AP / Evan Vucci

IZVEŠTAJ IAEA

OVO JE DOKAZ DA TRAMP NIJE BIO U PRAVU: Procurio poverljiv dokument koji demantuje šefa Bele kuće

Planeta -

Iran se i dalje pridržava odredbi nuklearnog sporazuma postignutog s velikim silama 2015. godine silama i posle povlačenja SAD, tvrdi IAEA.

U poverljivom izveštaju te Međunarodne organizacije za atomsku energiju distribuiranom zemljama članicama u koji je AP imao uvid, IAEA je navela da je Iran ostao u okviru ključnih ograničenja navedenih u sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (ili JCPOA, po engleskoj skraćenici).

Ovaj zaključak donet je u trenutku kada drugi potpisnici istorijskog sporazuma iz 2015. godine - Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - nastavljaju napore da spasu sporazum od kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da u maju jednostrano povuče SAD iz njega.

Prema sporazumu, daju se ekonomski podsticaji a za uzvrat Iran treba da da određene nuklearne garancije. Od kada su se SAD povukle i ponovo uvele sankcije Iranu, privreda te zemlje je već počela da posustaje i domaća valuta je drastično izgubila vrednost. Ostalih pet zemalja potpisnica potvrdile su da su posvećene sporazumu kojim se ograničava iransko obogaćivanje uranijuma i skladištenje materijala koji bi mogao da bude upotrebljen u programu za proizvodnju nuklearnog oružja. U zamenu za to, Teheranu su ukinute trgovinske, naftne i bankarske sankcije.

IAEA je navela u izveštaju da je dobila pristup svim lokacijama u Iranu koje je trebalo da poseti i da su inspektori potvrdili da je Iran ostao u okviru granica skladištenja teške vode i nisko obogaćenog uranijuma.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja