OTAC HOĆE DA PRODA ĆERKU ZA 50 OVACA ČIM DOBIJE MENSTRUACIJU: Ali, kada se pojavio Ivan, ponudio im je nešto što nisu mogli da odbiju (VIDEO)
Foto: Facebook/Ivan Vdovin

beduini

OTAC HOĆE DA PRODA ĆERKU ZA 50 OVACA ČIM DOBIJE MENSTRUACIJU: Ali, kada se pojavio Ivan, ponudio im je nešto što nisu mogli da odbiju (VIDEO)

Planeta -

Rus Ivan Vdovin proveo je sa filmskom ekipom 2016. godine mesec dana na granici Izraela i Palestinske uprave gde je upoznao beduina Arafata i njegovu porodicu.

Tada je saznao i kakva strašna sudbina čeka njegovu ćerku Zakuru (5).

Arafat je imao troje dece i dve žene. Najstariji sin je imao 10 godina, mlađi tri, a devojčica Zakura pet godina. Zakura je srećno pozirala i uživala kad god bi filmska ekipa došla u posetu. Ona je ujedno bila i jedina ženska osoba s kojom su oni mogli da komuniciraju tokom svog boravka tamo.

Ivan je izjavio da njen otac trguje svojim detetom za stoku, kao i da će morati da je proda čim bude dobila menstruaciju, kad bude imala 11 ili 12 godina.

"Zakurin otac je odlučio da je proda za 50 ovaca. Smatra da je to dovoljno za njegovo dete, s obzirom na to da će osoba koje se bude oženila njome biti mnogo starija od nje, kao i da će morati da se brine o njoj. Nakon udaje ove devojčice, devojke i žene prestaju da komuniciraju sa spoljnim svetom. Njen društveni krug biće ograničen na supruga, njegove sestre, majku i decu. Ubrzo posle venčanja, ona će morati i da zatrudni. Sve ovo se dešava na samo sat vremena od Jerusalima", objasnio je on.

Posle tri nedelje druženja, beduin Arafat tražio je od Ivana da "ozbiljno razgovaraju".

"Seli smo na pesak pored njegove kuće i ozbiljnim glasom me je pitao da li mi se sviđa njegova ćerka. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da je vodim u Moskvu i da je ženim ako budem želeo. Kada sam ga upitao zašto bih to radio, rekao mi je da je njena sudbina i budućnost unapred određena, da je sada slobodna, a da će uskoro postati nečije vlasništvo", objasnio je on.

Rekao je da je voli kao otac, ali mora da je spase njihove tradicije. Dodao je da je Ivan dobar čovek i da će imati normalan život ako ode sa njim. Ivan mu se potom zahvalio, ali kako kaže nije mogao da mu ispuni ovu želju.

Ivan Vdovin
Ivan Vdovinfoto: Youtube/Printscreen

Vdovin je obećao da će se vratiti i snimiti dokumentarac o Zakurinom životu, sa čime se sve ona kao dete suočava u nadi da će je taj film dovesti do mogućnosti da se otrgne iz tih kandži, obrazuje i ne postane devojčica-nevesta mnogo starijem muškarcu.

On trenutno prikuplja novac za dokumentarac koji će nazvati "Zakura, beduin devojčica" i nada se da će film biti prikazan sledeće godine.

Kurir.rs/Metro.co.uk Foto: Facebook/Ivan Vdovin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja