LAVROV JASAN: Posle ubistva Zaharčenka NE MOŽE da se razgovara o miru u Ukrajini
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

ozbiljna situacija

LAVROV JASAN: Posle ubistva Zaharčenka NE MOŽE da se razgovara o miru u Ukrajini

Planeta -

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je ubistvo lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandera Zaharčenka provokacija, čiji je cilj podrivanje mirovnog sporazuma iz Minska i da zato nema uslova za održavanje sastanka u "Normandijskom formatu" o Ukrajini.

"U sadašnjoj situaciji, ne može se govoriti o sledećem sastanku u 'normandijskom formatu', što mnogi od naših evropskih partnera žele... Ovo je ozbiljna situacija koja mora da se razmotri", rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, ubistvo Zaharčenka je provokacija čijij je cilj podrivanje mirovnog sporazuma iz Minska.

"Jasno je da je cilj ukrajinske provokacije podrivanje Minskih sporazuma", rekao je Lavrov, dodavši da vlasti u Kijevu nisu ispunile obaveze iz mirovnih sporazuma.

Lider DNR Aleksander Zaharčenko ubijen je u petak u eksploziji u Donjecku. Snage bezbednosti te samoproglašene republike privele su nekoliko osumnjičenih, koji su, kako prenosi Tas s, potvrdili učešće Kijeva u atentatu.

Ukrajinska služba bezbednosti demantovalo je učesće u atentatu.

Normandijski format je forum o nalaženju mirovnog rešenja za ukrajinsku krizyu, a čine ga Ukrajina, Rusija, Nemačka i Francuska.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja