Najnovije vesti

BRUTALAN ODGOVOR RUSA NA AMERIČKE SVEMIRSKE SNAGE: Ovo oružje obara SVE - satelite, svemirke brodove, avione, dronove...
Foto: YT Screnshot

efikasno

BRUTALAN ODGOVOR RUSA NA AMERIČKE SVEMIRSKE SNAGE: Ovo oružje obara SVE - satelite, svemirke brodove, avione, dronove...

Planeta

Novo lasersko oružje može da cilja američke svemirske brodove, satelite, avione, dronove. Rusija takođe obnavlja mrežu monitoringa iz sovjetske ere.

Kako bi pojačao vojnu odbranu Rusije u orbiti blizu Zemlje, evroazijski gigant je ponovo aktivirao globalnu mrežu sovjetskih opservatorija za praćenje objekata blizu Zemlje, uključujući i špijunske satelite SAD-a, NATO-a i Izraela, kažu u

državnom istraživačkom institutu.

Dokument, koji je dobijen iz Keldiš instituta za primenjenu matematiku, navodi da su opservatorije ponovo aktivirane u bivšim državama Sovjetskog Saveza, a takođe i u Boliviji i Švajcarskoj.

Rusija će moći da upotrebi novo lasersko oružje da obori neprijateljske satelite, svemirske brodove i druge objekte iz orbite blizu Zemlje. Ruska vojska je zapravo, kako se navodi, napravila korak bliže ovoj stvarnosti sa inženjerima te zemlje koji kreiraju takav laser.

U martu je jedan izvor rekao ruskoj medijskoj agenciji Interfaks da je proizvođač oružja Almaz-Antej “završio rad na antisatelitskom kompleksu“ koji uključuje opremu za lasersku i kopnenu kontrolu.

“Razvoj ovog kompleksa je završen, sav posao koji je učinjen će omogućiti da se napravi korak bliže kreiranju aviona koji će nositi lasersko oružje,“ rekao je izvor.

Prema Interfaksu-u, obrambene kompanije rade na laseru montiranom na avion, koji će biti sposoban da pogodi neprijateljske satelite. Rusija će “aktivno iskoristiti razvoje koje je stekla u kreiranju aviona sa laserskim oružjem A-60.“

Pored toga, još 8 predstraža je stacionirano u zapadnoj Rusiji, Moldaviji i Meksiku kako bi pokrivale celu geostacionarnu orbitu iznad ekvatora.

Mreža pažljivo motri na najmanje 5.000 objekata koji su zavedeni u njihovoj bazi podataka, uključujući satelite, svemirske letelice i svemirske ostatke, pored toga što prikuplja podatke iz novih lansiranja.

Ovo je usledilo jer američko rukovodstvo planira da uvede “Američke svemirske snage“ do 2020. godine, što je predsednik Donald Tramp već najavio u junu. Američki potpredsednik Majk Pens je rekao da će se Svemirske snage sastojati od elitnog korpusa vojnika obučenih za borbu u svemiru, i svemirske komande koja bi dizajnirala vojne strategije za ratovanje izvan atmosfere.

The Hill je objavio da SAD trenutno imaj oko 859 satelita u orbiti, od koji je 166 u vlasništvu i pod upravom vojske, a stručnjaci veruju da će se broj satelita u orbiti povećati za nekoliko hiljada tokom naredne decenije, pomažući da se ostvari ono što bi moglo postati industrija vredna nekoliko triliona dolara.

Mnogi u Kongresu ostaju zabrinuti po pitanju toga da će Svemirske snage stvoriti dodatne troškove i birokratiju u već veoma birokratskom ministarstvu odbrane, i da bi mogle podstaći, umesto da spreče, politike odmazde od protivnika.

Međutim, zvaničnici Pentagona koji su u početku izrazili zabrinutost u vezi sa uspostavljanjem “svemirskog korusa,“ uključujući i sekretara odbrane Džima Matisa i sekretara vazduhoplovstva Heder Vilson, od tada su povukli svoj stav, nastavlja izveštaj Hills-a.

Stoga, mora se dovesti u pitanje da li je inicijativa Rusije početak njihovih tzv. Svemirskih snaga kako bi osporili američki pritisak da imaju potpunu nadmoć nad svemirom.

Kurir.rs/fort-russ

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...