OVOG PLANA SE EVROPA NAJVIŠE PLAŠI: Evo kako se Orban i Salvini spremaju da PREUZMU EU
Foto: AP

Antimigracionoj koaliciji

OVOG PLANA SE EVROPA NAJVIŠE PLAŠI: Evo kako se Orban i Salvini spremaju da PREUZMU EU

Planeta -

"On je moj heroj", oduševljeno je tokom posete Italiji govorio mađarski premijer o italijanskom ministru unutrašnjih poslova. Mateo Salvini je, s druge strane, Viktora Orbana nazvao svojim političkim uzorom. Ta dva populistička političara i prijatelja su u Milanu objavili manifest kojim bi migraciona politika EU trebalo da se preobrazi u politiku izolacije i odbacivanja izbeglica.

Šef italijanske desno-radikalne partije "Liga" i "iliberalni demokrata" iz Mađarske nameravaju da na izborima za Evropski parlament u maju 2019. osvoje dovoljan broj mesta kako bi Anti-migraciona koalicija mogla imati odlučujuće glasove koji bi uticali na izbor i sastav nove Evropske komisije.

Naredna Evropska komisija se, kako su naglasili, mora pobrinuti za to da se migranti iz Afrike, koji se nalaze u Italiji ili nekoj drugoj članici EU, ponovno vrate u Afriku. Nacionalistima Orbanu i Salviniju nije više dovoljno što se migranti, koji morskim putevima pokušavaju da se dokopaju Evrope, vraćaju nazad, već hoće "Koaliciju voljnih protiv migracije".

Viktor Orban u EU vidi dva tabora. Jedan, predvođen njime, protiv je doseljavanja. Drugi je, kako kaže, za "beskonačno useljavanje" i na njegovom čelu su, ističe, njegov novi omiljeni protivnik francuski predsednik Emanuel Makron i Džordž Soroš. Obojicu Orban smatra "liberalnim", što prema njegovom tumačenju znači "lošim momcima". I Salvini kritično gleda na Makrona koji ga je optužio za nehumanu migracionu politiku i ucenu EU suseda. Salvini Makronu sada uzvraća i traži od Francuske da primi migrante, azilante i izbeglice iz Italije. Prema jednom sporazumu između Francuske i Italije, Francuzi mogu sa zajedničke granice vraćati izbeglice koji su prethodno registrovani u Italiji ili nekoj drugoj zemlji EU - i to pravilo svojski koriste.

Mađarski premijer, koji je sa svojom strankom Fideš u istom poslaničkom klubu Evropskog parlamenta kao i poslanici nemačkih demohrišćana CDU i CSU, želi da sada i sestrinske stranke pridobije za isti kurs. "Nadam se da će se Evropska narodna stranka (EPP) staviti na stranu evropskih naroda", rekao je Orban u Milanu. Šef Kluba poslanika EPP Manfred Veber (CSU) je do sada podržavao Orbana kao stranačkog druga. Ali, pitanje je koliko dugo će nemački konzervativci učestvovati u tom okretu nadesno.

Šanse za tu novu Anti-migracionu koaliciju u EU ne stoje loše. Već sada se može reći da u nju spadaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Austrije. Salvini i Orban čak mogu računati na popularnost i u nekim drugim zemljama.

U Francuskoj je desno-populistička stranka Marine Le Pen bila vrlo uspešna na evropskim izborima 2014. godine i osvojila najviše mandata.

U Nemačkoj desno-populistička AfD u svim anketama postiže vrlo dobre rezultate. U Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Holandiji desni populisti su relativno jaki. Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU) je pre nekoliko sedmica s italijanskim desničarom Salvinijem i ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kiklom napravio zajednički pakt: zatvoriti spoljne granice EU i koliko god je više moguće odvratiti migrante od Evrope. O raspodeli izbeglica po zemljama EU ili reformi Dablinskog sporazuma tri ministra u Insbruku nisu mogli da se dogovore - tu su interesi dijametralno suprotni, jer niko ne želi da primi izbeglice iz druge zemlje EU.

Opšti pravac evropske migraciione politike nije daleko od kursa koji zastupaju Salvini i Orban. Šefovi država i vlada 28 članica EU su u više navrata odlučili da spoljne granice treba držati zatvorenim. Takođe bi izvan i unutar EU trebalo podići prihvatne centre s brzom obradom zahteva za azil. Od toga, međutim, nema ništa, jer nijedna zemlja ne želi takve centre. Salviniju sve se to odvija presporo i zbog toga je on sam zatvorio italijanske luke, brodova sa izbeglicama drži kao taoce kako bi druge zemlje EU ucenio da ih prime.

Evropska komisija kritikuje ove metode. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos kaže da je potrebno dugoročno rešenje za raspodelu migranata, a ne rešenje od broda do broda. "Italija puca sama sebi u nogu", rekao je Avramopulos za jedan italijanski list. Ali tu se sve završava.

Zbog toga Salvini i njegov mentor Orban mogu tvrditi da su njihove politike uspešne. Činjenica je da dolazi sve manji broj migranata. Evropska komisija potvrđuje da je broj novih dolazaka daleko ispod onog iz prethodnih godina. "Nema krize", stalno naglašava poverenik EU za migracije Avramopulos. Ali smanjenje broja izbeglica je počelo mnogo pre nego što je nova italijanska vlada stupila na dužnost. Populisti su govorili o izbegličkoj krizi koja ne postoji, kaže u Briselu jedan EU diplomata. Ovu navodnu krizu oni su iskoristili kako bi podgrejali emocije, a zatim impresionirali publiku sa svojom politikom navodnog suzbijanja krize.

U samoj Italiji savez između Orbanove stranke Fideš i desničarske Lige takođe nailazi na skepsu. Koalicioni partner Liege, "Pokret pet zvezdica", kritikuje Mađarsku jer Orban ne želi prihvatiti nijednog jedinog migranta iz Italije. Solidarnost među nacionalistima ne postoji. Istragu koju je italijansko pravosuđe povelo protiv Salvinija on vidi kao signal da postupa ispravno. Državni tužilac sumnjiči Salvinija da zloupotrebljava vlast i migrante nezakonito lišava slobode.

Kurir.rs/Dojče vele

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja