DESNIČARI I DALJE DIVLJAJU U KEMNICU: Napadali novinare i poslanike, povređeno 18 osoba
Foto: EPA

sramota

DESNIČARI I DALJE DIVLJAJU U KEMNICU: Napadali novinare i poslanike, povređeno 18 osoba

Planeta -

Najmanje 18 osoba, među kojima i tri policajca, povređeno je u subotu na protestima u nemačkom gradu Kemnicu, na kojima je učestvovalo više od 11.000 ljudi iz različitih tabora, javlja Dojče vele pozivajući se na saopštenje policije Saksonije.

U Kemnicu, gde su migranti prošlog vikenda usmrtili nožem Nemca, u subotu su ponovo održani protesti protivnika i sledbenika imigracione politike nemačke kancelarke Angele Merkel. Masovni skup u pod motom "Srce umesto mržnje" bio je usmeren protiv ksenofobije, dok je veliki mitinig AfD bio usmeren protiv migracije.

Više od 1.200 policajaca bilo je zaduženo za bezbednost tokom trajanja protesta u tom istočnom nemačkom gradu, prenela je ranije agencija Rojters. Dojče vele navodi i da je posle ovih masovnih protesta podneta 31 krivična prijava, uglavnom zbog telesnih povreda, imovinske štete i prekršaja prema zakonu o javnom okupljanju. Policija je, međutim, upozorila bi taj broj mogao i da se poveća.

Tokom protesta došlo je do napada na grupu oko poslanika Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Serena Bartola, koji je na Tviteru napisao da su njegovu grupu iz Marburga, na putu do autobusa, "napali nacisti". Kako dodaje Dojče vele, sve zastave SPD su „uništene", a neki njegovi saputnici su bili „čak fizički napadnuti".

Bilo je i mnogo napada na novinare. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da su njegovi sunarodnici previše lenji kada je reč o suprotstavljanju rasizmu i borba za demokratiju, preneo je AP.

"Moramo da ustanemo sa kauča i otvorimo usta... Našoj generaciji su sloboda, vladavina prava i demokratija dati na poklon. Mi nismo morali da se za to borimo; uzimamo ih previše zdravo za gotovo", kazao je Mas za današnji "Bild am zontag". Kemnic je duboko podeljen u vezi sa odlukom kancelarke iz 2015. godine da odobri milionima azilanata ulaz u Evropu, a napetosti su se pojačale posle ubistva 35-godišnjeg Nemca pre šest dana.

Na stotine ultradesničara sukobilo se sa policijom prošle nedelje na ulicama Kemnica, nakon što su vlasti saopštile da su pritvoreni jedan Sirijac i jedan Iračanin, kao osumnjičeni za ubistvo. Demonstracije dva suprotstavljena tabora održane su ovog vikenda i u Kandelu, uoči presude u procesu koji je vođen zbog ubistva devojčice Mije 27. decembra prošle godine.

Devojčica Mija (15) izbodena je nožem u jednoj prodavnici, a za napad je osumnjčen Avganistanac Abdul D, njen bivši momak. U ponedeljak će biti izrečena presuda iza zatvorenih vrata u tom slučaju, ali sud tvrdi da će ona brzo biti objavljena.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track