ODALI DRŽAVNE TAJNE: Novinari Rojtersa osuđeni na 7 GODINA ROBIJE u Mjanmaru
Foto: EPA

KRŠENJE ZAKONA

ODALI DRŽAVNE TAJNE: Novinari Rojtersa osuđeni na 7 GODINA ROBIJE u Mjanmaru

Planeta -

Sudija u Mjanmaru osudio je danas dva novinara agencije Rojters na sedam godina robije zbog kršenja zakona o državnim tajnama, u slučaju koji je privukao veliku medijsku pažnju i koji mnogi vide kao test napretka ove zemlje jugoistočne Azije ka demokratiji.

Sudija severnog distrikta Jangona, Je Lvin, saopštio je da su novinari Va Lone (32) i Kjav Soe Oo (28) prekršili Zakon o zvaničnim tajnama iz kolonijalnog doba sakupljanjem i dobijanjem poverljivih dokumenata, prenosi Rojters.

Novinari su osuđeni na sedam godina zatvora, a vreme koji su proveli u pritvoru - od 12. decembra - biće uključeno u trajanje kazne, rekao je sudija.

Dva novinara su rekla da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta u restoranu u severnom Jangonu neposredno pre nego što su ih drugi policajci uhapsili 12. decembra, dok je jedan policijski svedok izjavio da je to bila zamka za novinare.

Nakon izricanja presude novinarima, američki ambasador u Mjanmaru Skot Marsijel izrazio je žaljenje zbog novinara i njihovih porodica, ali i zbog Mjanmara.

"Ovo je duboko uznemiravajuće za svakoga ko se ovde toliko bori za slobodu medija", rekao je ambasador, dodavši da bi trebalo postaviti pitanje da li će ovaj proces povećati ili, pak, umanjiti poverenje naroda Mjanmara u pravosudni sistem te zemlje.

Razočaranje presudom izrazio je i britanski ambasador u Mjanmaru Den Čag, u ime britanske vlade, ali i u ime država članica EU.

"Sudija je, očito, ignorisao dokaze i mjanmarski zakon. Ovom presudom je zadat ogroman udarac vladavini prava", rekao je on.

Na presudu je reagovao i koordinator UN za humanitarnu pomoć u Mjanmaru Knut Ostbi, koji je izjavio da je sloboda medija suštinski važna za mir, pravosuđe i ljudska prava za sve.

"Razočarani smo današnjom sudskom odlukom. Ujedinjene nacije su snažno pozivale na oslobađanje novinara Rojtersa i poštovanje njihovog prava na ostvarivanje slobode izražavanja i informisanja", rekao je Ostbi, dodavši da bi dvojici novinara trebalo omogućiti da se vrate svojim porodicama i nastave novinarski rad.

Glavni urednik britanske agencije Stiven Adler izjavio je da je danas "tužan dan za Mjanmar, novinare Rojtersa i medije u celom svetu".

"Ovo je veliki korak unazad u tranziciji Mjanmara ka demokratiji", istakao je Adler, pozvavši mjanmarsku vladu da hitno ispravi ovu grešku.

On je naveo i da Rojters neće čekati da dva novinara te agencije trpe nepravdu, već da će u narednim danima osmisliti dalje korake u cilju njihovog oslobađanja, uključujući zahtev za pomoć na međunarodnom forumu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track