SI OBEĆAO BRDO PARA AFRICI: Kina daje 60 milijardi dolara podrške crnom kontinentu
Foto: EPA

kinesko-afrički samit u pekingu

SI OBEĆAO BRDO PARA AFRICI: Kina daje 60 milijardi dolara podrške crnom kontinentu

Planeta -

PEKING - Kina će Africi pružiti finansijsku podršku vrednu 60 milijardi dolara, poručio je danas kineski predsednik Si Đinping na otvaranju značajnog kinesko-afričkog samita u Pekingu.

Ta podrška biće pružena u obliku vladine pomoći, kao i investicija i finansiranja koje će obezbediti finansijske institucije i kompanije, rekao je predsednik Si u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

On je istakao da će Kina takođe proširiti obim svog uvoza iz Afrike, pogotovu neresursnih proizvoda, i olakšaće izdavanje obveznica afričkih finansijskih institucija u Kini.

foto: EPA

Ranije danas, Si je na poslovnom forumu uoči početka trogodišnjeg kinesko-afričkog samita poručio da kineska sredstva u Africi nisu namenjena za "beskorisne projekte", već za izgradnju infrastrukture koja može da ukloni prepreke za razvoj. Istovremeno je pozvao kineske firme da poštuju lokalno stanovništvo i okruženje.

Predsednik Kine je naglasio i da kineska ulaganja u Africi nisu vezana za politiku.

"Kina se ne meša u unutrašnja pitanja Afrike i ne nameće joj svoju volju. Mi vrednujemo zajedničko razvojno iskustvo i podršku koju možemo da pružimo nacionalnom posperitetu", istakao je Si.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track