Najnovije vesti

DUTERTE DOŠAO U SVETU ZEMLJU I ODMAH SE POKAJAO: Žao mi je što sam rekao da je Obama kučkin sin!
Foto: Epa, Epa Tannen Maury

POSETA IZRAELU

DUTERTE DOŠAO U SVETU ZEMLJU I ODMAH SE POKAJAO: Žao mi je što sam rekao da je Obama kučkin sin!

Planeta

JERUSALIM - Predsedik Filipina Rodrigo Duterte započeo je posetu Izraelu kontroverznim govorom radnicima iz Filipina u Jerusalimu, izvinivši se za to što je bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu nazvao kučkinim sinom, ali ne i za to što se uporedio s Adolfom Hitlerom rekavši da ubija narko-dilere ko firer Jevreje, a branio je nedavnu "šalu o silovanju".

On je sinoć doputovao u istorijsku posetu Izraelu kao prvi predsednik Filipina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1957. godine, a danas je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i popodne treba da obiđe Memorijalni centar Holokausta "Jad Vašem".

Međutim, Duterte se sinoć prvo sreo sa oko 1.400 od 30.000 Filipinaca koji rade u Izraelu. Sastanak je bio zatvoren za izraelske novinare, ali su filipinski novinari koji su doputovali s predsednikom rekli da je govorio više od sata i da se izvnio što je 2016. godine rekao da je Obama kučkin sin i da mu neće on držati lekcije o ratu protiv kriminala, u kom je ubijeno više od 2.400 Filipinaca.

"Morate imati poštovanja. Ne samo rasipati pitanja i izjave. Žao mi je što sam izustio te reči", rekao je Duterte sinoć, prenosi jedan novinar iz Manile. Duterte je dodao da mu je Obama oprostio, ali je ostalo nejasno zašto je izabrao da u Izraelu govori o tome kako je uvredio bivšeg američkog predsednika.

On je takođe pomenuo svoje nedavne izjave da će biti mnogo silovanja "ako ima mnogo lepih žena", rekavši okupljenima da se šalio, ali da je koristio slobodu govora u demokratiji.

Duterte je tokom kampanje protiv dilera droge pre dve godine izazvao gnev kada je uporedio sebe s Adolfom Hitlerom, rekavši da će biti srećan da pobije tri miliona zavisnika od droge kao što je Hitler pobio Jevreje ali se kasnije izvinio, podsećaju izraelski mediji. Pa ipak, evo naslova uticajnog Haareca: "Hitlerov obožavalac u Jad Vašemu: Duterteova poseta je sramna diplomatska mrlja."

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...