VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ: Problem ukrajinske crkve možemo da rešimo bez Moskve!
Foto: EPA / Sedat Suna 

sabor u Istanbulu

VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ: Problem ukrajinske crkve možemo da rešimo bez Moskve!

Planeta -

Vaseljenski patrijarh Vartolomej insistira na pravu Konstantinopoljske crkve da rešava ukrajinsko crkveno pitanje bez učešća Moskovske patrijaršije.

"Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu od ukrajinske vlade i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj“, rekao je patrijarh Vartolomej na saboru koji je u subotu održan u Istanbulu.

On je izjavio da „nekanonsko mešanje Moskve u stvari Kijeva i dosadašnje strpljivo gledanje Vaseljenske patrijaršije na to ne mogu da se opravdaju nikakvim crkvenim prekršajima“.

foto: AP / Lefteris Pitarakis

Govor je objavljen na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve u SAD (koja se nalazi pod jurisdikcijom Konstantinopolja). Predstavnici Moskovske patrijaršije zasad ne komentarišu govor patrijarha Vartolomeja.

U savremenom shvatanju, autokefalna pravoslavna crkva je pomesna pravoslavna crkva sa svojom kanonskom teritorijom na kojoj ne bi trebalo da su aktivne druge pomesne crkve. Ovaj status predviđa njenu administrativnu nezavisnost od drugih pomesnih crkava.

Kurir.rs / Sputnik

Foto: EPA / Sedat Suna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track