NOVINAR KOJI JE OBORIO NIKSONA UDARIO NA TRAMPA: On pojma nema o svetskim pitanjima, u Beloj kući vlada haos! Kradu mu dokumenta sa stola da ih ne potpiše! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

NOVA KNJIGA BOBA VUDVORDA

NOVINAR KOJI JE OBORIO NIKSONA UDARIO NA TRAMPA: On pojma nema o svetskim pitanjima, u Beloj kući vlada haos! Kradu mu dokumenta sa stola da ih ne potpiše! (VIDEO)

Planeta -

VAŠINGTON - Nova knjiga Boba Vudvorda, slavnog novinara Vašington posta koji je učestvovao u otkrivanju afere Votergejt, zbog čega je pao tadašnji predsednik SAD Ričard Nikson, objavio je knjigu "Strah: Tramp u Beloj kući", zasnovanu na svedočenjima insajdera iz administracije koji su aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa opisali kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Vudvordova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trampovom 20-mesečnom predsednikovanju.

Američki lider opisan je kao čovek opsednut krivičnom istragom u vezi sa pitanjem da li je opstruisao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Vudvord je opisao i jednu epizodu koja se desila ranije ove godine, kad je Trampov advokat Džon Daud vežbe radi organizovao simulirano ispitivanje predsednika o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsednika. Međutim, Tramp se često spoticao oko činjenica, da bi na kraju izgubio kontrolu i razbesneo se.

"Ta stvar je prokleta prevara", rekao je Tramp o istrazi i ovu vežbu za svedočenje ovako završio: "Zaista ne želim da svedočim."

Daud je navodno rekao Trampu da će završiti u narandžastom zatvorskom odelu ako bude svedočio pred Milerom, da bi mu šef Bele kuće rekao: "Bio bih stvarno dobar svedok."

"Niste dobar svedok. Gospodine predsedniče, bojim se da jednostavno ne mogu da vam pomognem", odgovorio je Daud i sutra ujutro podneo ostavku u timu Trampovih advokata.

Predsednikovi sadašnji advokati su mesecima pregovarali sa Milerovim pravnim timom, koji želi da razgovara sa predsednikom, ali nije postignut dogovor o tome. Trampov advokat Rudolf Đulijani, inače bivši gradonačelnik Njujorka, u više navrata je rekao da se plaši da će Tramp, ako bude svedočio pod zakletvom, biti uhvaćen u krivokletstvu - odnosno u krivičnom delu laganja vlasti.

Vudvord se u knjizi poziva se na aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu, navodeći da ga nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsednika mogli da ugroze svetsku bezbednost i da često nije upoznat sa opštepoznatim činjenicama. Trampovi saradnici kažu da mu kradu sa stola državna dokumenta da ne bi mogao da ih potpiše.

foto: Reuters

Geri Kon sluša Trampa na jednoj sednici

Na primer, sada već bivši glavni ekonomski savetnik Geri Kon ukrao je predsedniku sa stola dokument o zvaničnom izlasku SAD iz trgovinskog sporazuma sa Južnom Korejom i kazao kasnije jednom saradniku da je to uradio da bi zaštitio nacionalnu bezbednost i da Tramp nije ni primetio da je taj dokument nestao. Isto tako je sklonio i Trampovu odluku o povlačenju SAD iz NAFTA (Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini).

foto: foto printscreen RT

Džejms Martis iskulirao Trampa

Vudvord piše da su tradicionalisti u Trampovoj administraciji - kao što su ministar odbrane Džejms Matis i Geri Kon - sklopili tajni pakt da spriječe sve ono što smatraju opasnim potezima. Kad su sirijske vlasti navodno izvršile hemijski napad na stanovništvo u aprilu 2017, Tramp je pozvao Matisa: "Idemo da ga je.eno ubijemo! Idemo uutra, idemo da ih sve pobijemo!". Matis mu je smireno rekao da se odmah baca nato, a kad je spustio slušalicu, rekao je svom pomoćniku: "Ništa od toga nećemo da uradimo. Bićemo mnogo odmereniji".

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsednik pokušao da razgovara sa novinarom kad je ovaj već završio rukopis knjige.

Kurir.rs/Jutarnji.hr/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track