CELA AMERIKA TRAŽI KRTICU IZ BELE KUĆE: Zbog JEDNE REČI svi veruju da je skandaloznu kolumnu pisala Trampova desna ruka! (VIDEO)
Foto: AP

GROZNICA DRMA SAD

CELA AMERIKA TRAŽI KRTICU IZ BELE KUĆE: Zbog JEDNE REČI svi veruju da je skandaloznu kolumnu pisala Trampova desna ruka! (VIDEO)

Planeta -

Zbog jedne karakteristične reči mnogi veruju da je anonimnu kolumnu objavljenu u Njujork tajmsu u kojoj navodno visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Donalda Trampa, koji sebe naziva "delom otpora", upozorava na "amoralnost" i "plahovito" rukovođenje prvog čoveka SAD, pisala Trampova desna ruka - potpredsednik SAD Majkl Pens - iako je on to demantovao.

Predsednik Tramp je pobesneo zbog tog teksta, koji je na Tviteru nazvao sramnim, kukavičkim i izdajom, i započeo je lov na krticu u Beloj kući.

Ništa manje interesovanje za autora te kolumne vlada na društvenim mrežama i u medijima. Analizira se svaka reč, a mnogima je za oko zapao termin "zvezda vodilja" (lodestar), koji često koristi baš Pens.

Kako se navodi u većini objašnjenja, upravo po toj reči prepoznatljiva su obraćanja i govori potpresednika SAD. Zvuči kao teorija zavere, ali sve veći broj ljudi na internetu Pensa povezuje sa člankom.

Možda najdalje u analizi otišao je producent Dan Blum, za kojeg se može reči i da je začetnik ove terorije. On je pronašao istu reč u velikom broju Pensovih obraćanja, a tvrdi da je drugi čovek SAD koristi još od 2001. godine.

foto: Printscreen Twitter/Dan Bloom

U Pensovom timu naveli su da "potpredsednik potpisuje članke koje piše".

U međuvremenu pojavila su se i nagađanja da je autor članka možda Majkl Pompeo, ali je on to demantovao.

Pisac teksta, koji za sebe tvrdi da je deo "otpora" Trampu, ali ne sa levice, navodi da su se "mnogi koje je Tramp imenovao zarekli da će učiniti ono što mogu kako bi se očuvale naše demokratske institucije, istovremeno ometajući Trampove pogrešne i zalutale impulse sve dok on ne bude van vlasti". Takođe je napisao i da su Trampovi saradnici svesni njegovih mana i da "pokušavaju da učine ono što je ispravno čak i kada Donald Tramp to neće".

Kurir.rs/Huffington post/CBS News

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track