OTVORENA BIRALIŠTA U ŠVEDSKOJ: Izbori napeti kao nikad! Šveđani siti migranata, desnica jača nego ikad! (VIDEO, FOTO)
Foto: Reuters

NAPETO

OTVORENA BIRALIŠTA U ŠVEDSKOJ: Izbori napeti kao nikad! Šveđani siti migranata, desnica jača nego ikad! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

STOKHOLM - U Švedskoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, javlja AP ocenjujući da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Ovo su prvi izbori pošto je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana i da će stranke krajnje desnice ostvariti veoma dobre rezultate.

1 / 6 Foto: Reuters

Analitičari smatraju da vladajuća Socijaldemokratska partija i nijedna od većih stranaka desnog centra neće imati dobre rezultate, ali mnogi dodaju da je malo verovatno da će ijedna stranka uspeti da osvoji 175 mandata, odnosno većinu u parlamentu koji ima 349 poslanika.

foto: Reuters

Džimi Akson, vođa Švedskih demokrata

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji na desnici, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata. SD je ionako dobila dvostruko više poslaničkih mesta na prošlim izborima, održanim 2014. godine, a predviđa se da će ih sada opet udvostručiti.

foto: EPA

Stefan Leven

Premijer Stefan Leven nazvao je juče, u samom finišu predizborne kampanje, "rasističkom" sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju s desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi.

foto: Reuters

"Nećemo odstupiti ni milimetar pred mržnjom i ekstremizmom gde god da se pojave. Opet, opet i opet pokazuju svoje nacističke i rasističke korene i pokušavaju da unište EU u trenucima kad nam saradnja najviše treba", rekao je Leven.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

foto: Reuters

Lider Umerene partije Ulf Kristerson istakao je značaj integrisanja pridošlica, dok bivši premijer iz te stranke Karl Bilt kaže da zabrinjavajući uspon ekstremne desnice može da se zaustavi, ali da treba shvatiti ozbiljnost takve vrste emocija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track