Najnovije vesti

BORIS DŽONSON OPLEO PO TEREZI MEJ I PLANU ZA BREGZIT: Stavili smo samoubilački pojas na Britaniju, a detonator dali EU!
Foto: EPA / Andy Rain

prostor za stalne ucene

BORIS DŽONSON OPLEO PO TEREZI MEJ I PLANU ZA BREGZIT: Stavili smo samoubilački pojas na Britaniju, a detonator dali EU!

Planeta

Plan britanske premijerke Tereze Mej o budućim trgovinskim vezama s EU posle Bregzita za Veliku Britaniju je "samoubilački pojas" s detonatorom datim Evropskoj uniji, rekao je danas bivši britanski šef diplomatije Boris Džonson.

Džonson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz vlade zbog neslaganja oko takozvanog "Plana Čekers" koji je Tereza Mej predložila.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU posle formalnog odvajanja od Unije, koje treba da bude 29. marta. Sa tim predlozima ona je izazvala bes zagovornika "čistog i tvrdog" Bregzita, ali takođe i skepticizam vođa EU koji sumnjaju u održivost tog plana.

"Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Mišelu Barnijeu" glavnom pregovaraču EU za Bregzit, napisao je Džonson u kolumni objavljenoj u listu "Mail on Sunday".

foto: AP/EPA / Will Oliver

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucenu".

"Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti a da ništa ne dobijemo za uzvrat", rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Andy Rain

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...