FRANCUZI SVE MANJE VOLE MAKRONA: Posle niza afera, rejting mu na REKORDNO niskom nivou
Foto: EPA / Michrel Euler / POOL

anketa

FRANCUZI SVE MANJE VOLE MAKRONA: Posle niza afera, rejting mu na REKORDNO niskom nivou

Planeta -

Više od 70 odsto Francuza ima negativan stav o predsedniku Francuske Emanuelu Makronu kome je popularnost tokom leta znatno opala, rezultati su danas objavljene ankete organizacije Odoksa (Odoxa).

Prema tom istraživanju, samo 29 odsto Francuza veruje da je Makron "dobar predsednik" a njegova popularnost je opala i zbog ostavke dva popularna ministra.

Anketa je sprovodena 5. i 6. septembra nad više od 1.000 ispitanika i ispitivanja Makronove popularnosti variraju po postotku ali su jedinstvena u stavu da je francuski predsednik sve nepopularniji.

Takvu malu popularnost je imao Makronov prethodnik, socijalista Fransoa Oland koji je kod Francuza ostao upamćen kao jedan od najnepopularnijih predsednika od uvođenja Pete Republike 1958. godine.

Makronova popularnost znatno je opala poslednjih dana posle ostavke ministra ekologije Nikole Iloa.

Francuski predsednik je dosta izgubio ostavkom dva popularna ministra, za ekologiju i sport, koja potiču iz civilnog društva.

Iloa, nekada novinara i poznatu javnu ličnost, zamenio je iskusni političar Fransoa de Riži, do sada predsednik parlamenta i blizak Makronu.

Ostavku je podnela i ministarka sporta Lora Flesel, bivša sportistkinja koju je zamenila na ministarskom mestu druga sportistkinja, plivačica Roksana Marasineni.

Popularnost francuskog predsednika opala je i zbog afere njegovog bivšeg telohranitelja Aleksandra Benale, koji je snimljen kako na prvomajskom skupu udara jednog mladića.

Ta afera je bila jedna od glavnih tema Francuza tokom leta na društvenim mrežama gde su postavljene razne fotografije i ironični komentari na račun francuskih vlasti.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja