ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE POVODOM ODLUKE EP: Pokretanje nuklearne opcije protiv nas je BEDNA OSVETA
Foto: EPA

usvojena rezolucija

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE POVODOM ODLUKE EP: Pokretanje nuklearne opcije protiv nas je BEDNA OSVETA

Planeta -

Odluka Evropskog parlamenta da protiv Mađarske pokrene kaznenu proceduru je "bedna osveta" političara koji se zalažu za migracije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa više nego bedna osveta proimigracionih političara protiv Mađarske. Odluka je doneta na prevarantski način i krši relevantna pravila u evropskim sporazumima", rekao je Sijarto.

Evropski parlament izglasao je danas početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Ovo je drugi put da EP pokreće Član 7, ovog puta protiv Mađaske zbog ozbiljnog kršenja EU vrednosti, a ranije je to bilo protiv Poljske.

Ova odredba Ugovora o EU podrazumeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje Člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.

Posle usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske trebalo bi da se nađe pred Evropskim savetom koji će od njoj glasati.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Član 7 je do sada pokrenut jedino protiv Poljske zbog reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja