EVO KAKO NASTAJU ČUDOVIŠNI URAGANI, JAČI OD NUKLEARNOG UDARA U HIROŠIMI! Crne prognoze: Najgore tek dolazi! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

OVO JE TEK POČETAK

EVO KAKO NASTAJU ČUDOVIŠNI URAGANI, JAČI OD NUKLEARNOG UDARA U HIROŠIMI! Crne prognoze: Najgore tek dolazi! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Uragan Florens udario je o obalu Sjedinjenih Država, tajfun Manghkut približava se Filipinima, a tamošnje stanovništvo beži ili se sklanja pred mogućom katastrofom.

Uragani, cikloni i tajfuni različita su geografska imena za istu vrstu velikih tropskih oluja koje se formiraju u okeanima u blizini dveju Amerika i Azije.

Donose obilnu kišu, orkanske vetrove, olujne udare, ogromne talase i mogu biti smrtonosne i razorne kad stignu do kopna.

U svojim najgorim izdanjima ova su polja niskog pritiska energetski snažnija od atomske bombe koja je sravnila Hirošimu.

Na Atlantiku i severu Tihog okeana poznate su kao uragani, na istoku Azije zovu ih tajfunima, a na jugu Pacifika i u Indijskom okeanu ciklonima.

1 / 4 Foto: AP

Skromni počeci

Cikloni počinju kao jednostavne grmljavinske oluje.

Na severnoj polulopti oblikuju se u vrtlog koji se obrnuto od kazaljki na satu kreće preko okeana. Cikloni na jugu kreću se u smeru kazaljki.

Voda koju talože potom se pretvara u snažne kiše koje donose katastrofalne poplave, štetu i gubitke života.

Oluje mogu narasti do 1.000 kilometara u širinu, a u njihovom središtu je "oko", područje mirnih meteoroloških uslova koje je široko nekoliko desetina kilometara.

Uragani uvek oslabe kada putuju iznad kopna ili hladnijih područja okeana.

Najgore tek dolazi

Naučnici dugo upozoravaju da globalno zagrevanje čini oluje još razornijima, a neki tvrde kako su dokazi za to već vidljivi.

Topli okeani daju novo gorivo koje hrani ciklone, a rast nivoa mora jača olujne udare pred kojima su obrane na obalama bespomoćne.

Cikloni će biti "daleko snažniji, nasilniji i destruktivniji, a očekujemo i više kiše", kažu naučnici.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Reuters, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track