Najnovije vesti

AUSTRIJA TRAŽI PROVERU GLASANJA PROTIV MAĐARSKE U EVROPSKOM PARLAMENTU: Sankcije dovedene u pitanje, a argumenti ozbiljni!
Foto: EPA / Szilard Koszticsak

štrahe uz orbana

AUSTRIJA TRAŽI PROVERU GLASANJA PROTIV MAĐARSKE U EVROPSKOM PARLAMENTU: Sankcije dovedene u pitanje, a argumenti ozbiljni!

Planeta

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka EU da preispitaju odluku Evropskog parlamenta o pokretanju postupka sankcionisanja protiv Mađarske, saopštilo je danas austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Istragu je zatražio potpredsednik austrijske vlade Hajnc-Kristijan Štrahe čija je Slobodarska partija bliska stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Evropski poslanici su u sredu izglasali početak procesa sankcioniranja Mađarske zbog, kako su naveli, "ozbiljnog kršenja" osnovnih evropskih pravila, a epilog bi mogao biti oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", rekao je Štrahe.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Szilard Koszticsak

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...