Najnovije vesti

AFD ZVANIČNO DRUGA NAJJAČA STRANKA U NEMAČKOJ: Ultradesničari dišu Merkelovoj za vratom i niko ne može da ih zaustavi!
Foto: Reuters

NEVEROVATAN USPON

AFD ZVANIČNO DRUGA NAJJAČA STRANKA U NEMAČKOJ: Ultradesničari dišu Merkelovoj za vratom i niko ne može da ih zaustavi!

Planeta

BERLIN - Desničarska Alternativa za Nemačku uživa podršku čak 18 odsto birača i prvi put je druga najjača snaga u zemlji, pokazala je anketa javnog servisa ARD.

Vladajuća koalicija je ukupno na svega 45 odsto.

AfD je prema popularnosti prestigla Socijaldemokrate (SDP) i postala druga najjača stranka nakon konzervativne CDU kancelarke Angele Merkel. To pokazuje anketa Dojčlandtrend javnog medijskog servisa ARD na pitanje za koga biste glasali kada bi se izbori na nacionalnom nivou održali sledeće sedmice.

AfD se popela za dva odsto u poređenju sa poslednjom anketom urađenom 9. septembra - što čini ukupno 18 odsto, što je za jedan procenat više od vladajuće SPD.

foto: Reuters

Pristalice AfD su svakog dana sve brojnije

Konzervativni blok Angele Merkel CDU/CSU, koji rukovodi vladom još od 2005. godine, takođe je pao za jedan odsto i sada je na 28 odsto podrške - što predstavlja njihov najgori rezultat još od 1997. godine od kada se sprovodi anketa.

Podrška AfD tako i dalje raste nakon njenog ulaska u Bundestag prošle godine. Tada su sa 12,6 odsto glasova postali treća najjača stranka. AfD je osnovana 2013. u cilju borbe protiv evra kao jedinstvene evropske valute, ali od tada je evoluirala u desničarsku i antimigrantsku partiju .

foto: EPA

Alis Vejdel, šefica poslaničkog kluba AfD, proziva kancelarku u parlamentu

Međutim, i druge manje nemačke partije imaju koristi od pada podrške vladajućoj koaliciji. Ekološki nastrojeni Zeleni i liberalna partija FDP dobili su po jedan odsto i dostigli nivo podrške od 15 i devet odsto.

Nemačka Levica ostala je na svojih deset odsto.

Najnovije brojke dolaze pošto je spor oko šefa nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka još više produbio podele unutar koalicije dve nemačke vodeće partije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...