SLABA TAČKA NATO STRATEGIJE U EVROPI: Jedan kopneni koridor daje Rusima neviđenu moć (VIDEO)
Foto: printscreen Facebook

kasno shvatili

SLABA TAČKA NATO STRATEGIJE U EVROPI: Jedan kopneni koridor daje Rusima neviđenu moć (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je dao dozvolu za izgradnju američke vojne baze u Poljskoj.

Poljska je dala veliki značaj tom događaju. Poljski predsednik Andrej Duda je čak predložio imenovanje nove vojne baze u čast Donalda Trampa. Međutim, izgradnja vojne baze “Utvrđenje Tramp“ će biti od velikog značaja ne samo za Poljsku, već i za ceo svet.

Poljska je tranzitna teritorija vojskama mnogih naroda već vekovima. Danas je Poljska ponovo na rasedu. Varšava je okružena moćnom i “agresivnom“ Ruskom Federacijom, uvek nezadovoljnim Baltičkim državama, nestabilno i ubrzano degradirajućom Ukrajinom, i Evropom pogođenom izbeglicama. Sa američkom vojnom bazom na svojoj teritoriji, Poljska će se osećati smirenije piše pravdareport.

Rusija već godinama unapređuje vojni potencijal Kaljiningradskog regiona. Taj region, koji je zapravo enklava, izuzetno je važan za Rusiju, a NATO to ne može shvatiti. Izgleda da je američka administracija odlučila da izgradi vojnu bazu u Poljskoj u sklopu poteza da zadrži Rusiju i poveća svoje vojno prisustvo u Evropi.

NATO je posebno zabrinut zbog Suvalki koridora – kopnenog koridora koji povezuje prijateljsku Belorusiju i Kaljiningrad. Ovo je mesto gde se Poljska graniči sa Litvanijom. Ove dve zemlje su uvek zabrinute zbog pretnje iz Ruske Federacije. Potez SAD-a za izgradnju nove vojne baze u blizini ruskih granica predstavlja pravi izazov za Rusiju. Ruska vlada to vidi kao delo agresije. Uspostavljanje američke vojne baze u Poljskoj je korisno za Severnoatlantski savez, jer ona savezu daje mogućnost da se suprotstavi rastu vojnih kapaciteta Kaljiningradskog regiona – ruske najzapadnije predstraže. Ako snage NATO-a pokušaju da blokiraju Kaljiningrad, ruska vojska bi mogla pokušati da se probije kroz Sulvaki koridor iz Belorusije.

Uspostavljanje američke vojne baze u Poljskoj može igradi prljavu igru sa Poljskom, jer je ta odluka u suprotnosti sa “Osnivačim aktom Rusije i NATO-a.“ Moskva će stoga imati pravo da Severoatlantski savez prepozna kao agresora sa svim posledicama kako za NATO tako i za Poljsku.

SAD takođe mogu iskoristiti Poljsku za antiruske provokacije. Konkretno, Vašington bi se mogao povući iz INF sporazuma i rasporediti krstareće rakete dugog dometa u “Utvrđenju Tramp“ bez traženja dozvole iz Varšave. U tom slučaju, američka vojna baza će Poljskoj doneti dodatne rizike od ruskog raketnog napada, a kamoli rast tenzija u odnosima sa Moskvom. Izgleda veoma čudno da je Poljska vojna da izdvoji zapanjujući iznos od 2 milijarde dolara za tu svrhu.

U slučaju vojnog sukoba sa NATO-om, savez će moći odmah da rasporedi veliku grupu vojnika i borbenu opremu na ruskoj granici u blizini Baltičkih država i Poljske. Ovo može igrati presudnu ulogu ukoliko SAD odluče da napadnu Rusiju.

Međutim, šef Pentagona, Džejms Matis, rekao je da SAD nisu donele konačnu odluku o “Utrvrđenju Tramp.“ Prema rečima Matisa, ta odluka će biti doneta početkom 2019. godine.

Kurir.rs/Pravdareport

Foto: Facebook screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track