Najnovije vesti

ROHANI ŽESTOKO ZAPRETIO TRAMPU: Proći ćeš kao Sadam Husein!
Foto: Profimedia/Reuters/AP

NA GODIŠNJICU POČETKA RATA SA IRAKOM

ROHANI ŽESTOKO ZAPRETIO TRAMPU: Proći ćeš kao Sadam Husein!

Planeta

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da predsednik SAD Donald Tramp neće uspeti da ostvari svoj cilj u sukobu s Iranom, baš kako to nije uspelo ni nekadašnjem iračkom vođi Sadamu Huseinu.

Rojters navodi da je Rohani aludirao na rat dve bliskoistočne sile osamdesetih godina prošlog veka.

 

"Isto će se dogoditi i Trampu. Amerika će doživeti istu sudbinu kao i Sadam Husein" poručio je Rohani u govoru koji je prenošen uživo na iranskoj državnoj televiziji povodom godišnjice početka iransko-iračkog rata koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

"Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja, uključujući naše rakete zbog kojih Amerika toliko besni", dodao je Rohani.

 

Zarif: Trampova administracija je pretnja po Bliski Istok

 

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif poručio je sinoć preko Tvitera da administracija američkog predsednika predstavlja pretnju po Bliski Istok i uopšte za globalnu zajednicu.

 

"Istina je da postoji stvarna pretnja po naš region i po međunarodni mir i bezbednost. Ta pretnja dolazi od osećaja Trampove administracije da su povlašćeni da destabilizuju svet, zajedno sa saučesnicima u našem regionu", poručio je Zarif.

On je istakao da SAD moraju da počnu da se "ponašaju kao normalna država", prenosi Rojters.

 

Tenzije između Irana i Vašintona su povišene nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz sporazuma postignutog 2015. godine između Teherana i svetskih sila, nakon čega je prošlog meseca uveo sankcije Islamskoj Republici.

 

Iran je u proteklih nekoliko sedmica sugerisao da bi kao odgovor na sankcije Amerike mogao da preduzme vojnu akciju u Persijskom zalivu kako bi sprečio izvoz nafte iz drugih država.

 

Kurir.rs/ Agencije

Foto: Profimedia, Reuters, AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...