Najnovije vesti

MINISTARSTVO PRAVDE HTELO DA SMENI TRAMPA: Prvi korak je bilo prisluškivanje BELE KUĆE, njegova reakcija je BRUTALNA (VIDEO)
Foto: EPA

zavera

MINISTARSTVO PRAVDE HTELO DA SMENI TRAMPA: Prvi korak je bilo prisluškivanje BELE KUĆE, njegova reakcija je BRUTALNA (VIDEO)

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp je, povodom medijskih navoda da je zvaničnik ministarstva pravde sugerisao tajno prisluškivanje Bele kuće, izjavio je da se tu radi o "ustajalom smradu" koji će biti uklonjen.

Njujork tajms je ranije objavio da je zamenik državnog tužioca Rod Rozenstin prošle godine sugerisao da Trampa treba tajno snimati kako bi obelodanio haos koji vlada u Beloj kući, i nabacio ideju da se članovi predsednikovog kabineta angažuju na njegovom uklanjanju sa položaja, ustavnim putem.

Amandman 25. ustava SAD propisuje da predsednik može biti proglašen "nesposobnim da vrši ovlašćenja i obavlja predsedničku dužnost" na osnovu izjašnjavanja potpredsednika i većine članova Kabineta.

Rozenstin je demantovao pisanje Njujork tajmsa, a Bela kuća još nije reagovala. Tramp, međutim, na velikom mitingu u Springfildu, u državi Misuri, nije propustio da se osvrne i na taj događaj.

"Samo pogledajte šta se otkrilo u našem ministarstvu pravde... Imamo sjajne ljude u ministarstvu pravde... Ali imate i neke zaista loše. Videli ste šta se desilo sa FBI-jem. Svi su razjureni", rekao je Tramp i dodao: "Ali, oseća se ustajali smrad i toga ćemo se takođe otarasiti".

On je u Misuri otputovao da bi pružio podršku jednom republikanskom kandidatu za Senat. Prema pisanju Njujork tajmsa, Rozenstin je spornu izjavu dao u proleće 2017. godine pred nekoliko ljudi, koji nisu imenovani. List se takođe poziva i na osobe upoznate sa zabeleškama zamenika direktora FBI-ja Endrua Mekejba, u kojima se pominju te izjave.

Mekejbov advokat kaže da je njegov klijent sastavio beleške kako bi na zapisao značajne razgovore koje je imao s visokim zvaničnicima i sačuvao ih kako bi mogao da ih precizno navede.

Te zabeleške su ostale u FBI-ju do januara ove godine, kada je Mekejb otpušten, a kasnije su predati Robertu Maleru, specijalnom savetniku u istrazi o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine.

Prema rečima advokata, Makejb ne zna kako su ti tekstovi došli do štampe.

Prema istim izvorima Njujork tajmsa, Rozestin je rekao da bi mogao da ubedi ministra pravde Džefa Sešnsa i bivšeg ministra za unutrašnju bezbednost Džona Kelija, koji je sada šef administracije Bele kuće, da se pozovu na 25. amandman kako bi se krenulo sa uklanjanjem Trampa. Nijedna od tih ideja, međutim, nije ostvarena, navodi list.

Rozenstin je, u svom demantiju, za priču Njujork tajmsa naveo da je "neprecizna i činjenično netačna". "Nemam više komentara na priču zasnovanu na anonimnim izvorima koji su očigledno pristrani protiv ministarstva (pravde) i guraju svoju ličnu agendu. Ali da budem jasan: Na osnovu mog ličnog odnosa s predsednikom, nema osnova za pozivanje na 25. amandman Ustava", napisao je Rozenstin.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...