Najnovije vesti

TRAMP ŠOKIRAO PROGNOZOM O TRGOVINSKOM RATU: Kinezi, bolje odustanite, imamo dosta MUNICIJE (VIDEO)
Foto: Reuters

brutalno

TRAMP ŠOKIRAO PROGNOZOM O TRGOVINSKOM RATU: Kinezi, bolje odustanite, imamo dosta MUNICIJE (VIDEO)

Planeta

Donald Tramp ponovo je zapretio da će nametnuti još veće tarife na kinesku robu, ako Kina odgovori na one od 200 milijardi.

Tramp je upozorio drugu po veličini ekonomiju u svetu da „razmisli dva puta pre nego što se uključi u trgovinski rat“, u kojem, kako tvrdi, SAD imaju “više metaka”.

 

“Podići ćemo još više tarife. Imamo mnogo toga više u rukavu“, rekao je Tramp.

 

“Raspadamo se zbog nepoštenih trgovinskih praksi Kine…Pomagali smo Kinu, dali smo im takvo bogatstvo, a sada to menjamo“, rekao je Tramp. “Mi smo prvo uveli 25 odsto takse na robu vrednu 50 milijardi dolara, a onda su oni rekli:’Mi ćemo isto uraditi’. I rekao sam onda: ’U redu, pucajte, mi imamo mnogo više metaka'”.

Očigledno da nametanju carina na carinu nema kraja, a sve to utiče i na svetsku trgovinu.

 

Na početku će tarife iznositi deset odsto, a od 1. januara 2019. godine biće povećane na 25 procenata, izveštava agencija AP. Tramp je već uveo carine od 25 odsto na 50 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, na šta je Peking uzvratio uvođenjem tarifa na američku robu, između ostalog i na soju, što je po oceni AP bio “pucanj” u predsednikove pristalice u američkom poljoprivrednom regionu.

Američki predsednik je zapretio i dodatnim “podizanjem uloga” ako Peking donese odluku o merama odmazde, navodeći da će se na meti carina naći još dodatnih 267 milijardi dolara kineskog uvoza. Time bi se ukupan iznos povećao na 517 milijardi dolara, što praktično “pokriva” gotovo sve proizvode koje Kina prodaje SAD.

 

Suosnivač kineske platforme za onlajn trgovinu “Alibaba” Džek Ma uputio je istovremeno ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine, koji će, po njegovom mišljenju, potrajati i imati veće posledice nego što većina ljudi misli. Blumberg je preneo da bi, prema predsedniku kompanije “Alibaba”, spor mogao da potraje 20 godina i da se nastavi i posle Trampovog mandata, jer se dve najveće ekonomske sile na svetu bore za globalnu prevlast.

 

Kurir.rs/B92

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...