EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO PROTIV MEDIJA: Troškovi poslanika u Evropskom parlamentu OSTAJU TAJNA! Javnost ne sme da zna koliko troše i na šta!
Foto: Reuters

KRIJU KOLIKO TROŠE

EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO PROTIV MEDIJA: Troškovi poslanika u Evropskom parlamentu OSTAJU TAJNA! Javnost ne sme da zna koliko troše i na šta!

Planeta -

Evropski sud pravde presudio je da će troškovi poslanika Evropskog parlamenta ostati tajni.

Naime, novinari su pokrenuli kampanju da bi se u Brisel i poslovanje evroparlamentaraca unelo više transparentnosti, javlja Independent.

Međutim, Evropski sud pravde presudio je da EP ima pravo da odbije zahteve u uvid troškova poslanika i to na osnovu tvrdje da bi ustupanje informacija značilo kršenje zaštite privatnosti i integriteta pojedinaca, odnosno EU parlamentaraca!

I ne samo to, EP ne sme da objavi ni same troškove bez imena poslanika jer bi to "samo predstavljalo dodatni administrativni teret, a bilo bi beskorisno jer ne bi bilo imena poslanika".

Evropski parlament kontinuirano odbija zahteve za detaljne informacije o putnim troškovima 751 poslanika, kao i njihovim dnevnicama i drugim novčanim izdacima na koje imaju pravo. Oko 450 miliona evra godišnjeg budžeta EU parlamenta odlazi na plate, putne troškove i troškove kancelarija poslanika, dok još 40 miliona evra odlazi na dodatne troškove.

foto: EPA

Da bi došli do konkretnih podataka, novinari i novinarska udruženja iz 28 država članica tražili su 2015. od EP dokumenta o troškovima za poslednje četiri godine. Tražili su informacije o novcu koji su poslanici primili uz platu - njihove opšte troškove, troškove putovanja, dnevnice i trošak za njihove pomoćnike.

Pošto je taj zahtev odbijen, okrenuli su se Evropskom sudu pravde, koji je presudio protiv njih.

foto: Reuters

"Današnjom presudom Sud odbija zahtjev novinara i potvrđuje odluke parlamenta o odbijanju pristupa zatraženim informacijama", zaključio je sud.

Independent navodi i da su u julu ove godine evroparlamentarci odbili da usvoje zakon sa strožim pravilima za troškove i dodaje da poslanici EP ne moraju da zadržavaju račune ili objašnjavaju na šta troše novac.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track