TRGOVINSKI RAT TRESE DVA GIGANTA: Kina odbila da dozvoli američkom ratnom brodu da pristane u Hongkong
Foto: Reuters

ZAOŠTRAVANJE

TRGOVINSKI RAT TRESE DVA GIGANTA: Kina odbila da dozvoli američkom ratnom brodu da pristane u Hongkong

Planeta -

Kina je odbila zahtev SAD da njihov ratni brod pristane u Hongkong, saopštio je američki konzulat u tom kineskom gradu.

"Kineska vlada nije odobrila zahtev da "Ju-Es-Es Vosp" (Wasp) pristane u Hongkong. Imamo dugu istoriju uspešnog pristajanja u Hongkong i nadamo se da će se tako nastaviti", navodi se u saopštenju američkog konzulata.

Ovaj ratni brod trebalo je da pristane u Hongkong sledećeg meseca, izvestio je juče Volstrit žurnal citirajući neimenovanog zvaničnika američke vojske.

Ministarstvo inostranih poslova Kine odbilo je da komentariše ovo odbijanje kratkim saopštenjem da Kina odobrava pristajanje stranih ratnih brodova od slučaja do slučaja.

Ovo nije prvi slučaj jer je Kina 2016. u jeku tenzija u Južnokineskom moru već odbila zahtev grupi američkih ratnih brodova da pristanu u Hongkong.

Sada je u jeku trgovinski rat koji su SAD započele povećavanjem carina na proizvode iz Kine, a Kinezi su uzvratili istim merama. Vašington je čak prošle sedmice nametnuo sankcije jednoj jedinici kineske vojske zbog vojne saradnje Kine i Rusije. Peking je u odgovor opozvao komandanta mornarice iz posete SAD i odložio vojni dijalog između dve zemlje.

Kurir.rs/South China Morning Post

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track