ERDOGAN STIGAO U NEMAČKU: Dočekao ga crveni tepih, ali i brojni protivnici  (VIDEO)
Foto: EPA

napeto

ERDOGAN STIGAO U NEMAČKU: Dočekao ga crveni tepih, ali i brojni protivnici (VIDEO)

Planeta -

Prvi par Turske, predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova supruga Emina, dočekani su u četvrtak po podne crvenim tepihom u prvoj zvaničnoj, trodnevnoj, poseti Nemačkoj čiji je cilj smanjenje napetosti između dva NATO saveznika.

Erdogan posetu završava sutra u Kelnu otvaranjem nove džamije, čiju je izgradnju finansirala grupa povezana sa Turskom, ali u ovom gradu, kao i u Berlinu, očekuju se demonstracije.

Napetost između Nemačke, u kojoj živi oko tri miliona Turaka, i Ankare se iz godine u godinu produbljivala posle rezolucija nemačkog parlamenta iz 2016. u kojoj je turski masakr nad Jermenima priznat kao genocid, hapšenja Nemaca posle vojnog puča u Turskoj, zabrana mitinga podrške Erdoganu u Nemačkoj i ograničavanja pristupa nemačkim političarima turskoj vojnoj bazi Indžirlik.

Sukob je eskalirao prošle godine kada je Erdogan političke stranke u Nemačkoj nazvao neprijateljima Turske i optužio zvaničnike u Berlinu da se ponašaju kao nacisti, što je Merkelova oštro osudila.

Nemačko-turska zajednica u Nemačkoj je duboko podeljena kada je reč o turskom predsedniku. Iako je dve trećine Turaka s pravom glasa na poslednjim izborima glasalo za Erdogana, velika tursko-kurdska dijaspora je kritički raspoložena prema turskom predsedniku.

Ali, situacija u obema zemljama se promenila, pa su Berlin i Ankara potražile zajedničke strateške interese. Pošto su porasle napetosti između Turske i SAD zbog neslaganja oko Sirije, hapšenja američkog pastora u Turskoj i ekonomskih sankcija, praćenih vrtoglavim padom lire, Erdogan se nada da će joj Berlin pomoći da ponovo stabilizuje zemlju.

S druge strane Nemačkoj, gde raste nezadovoljstvo zbog politike prema izbeglicama, potrebna je pomoć Turske kako bi se smanjio pritisak migranata sa Bliskog istoka. Upravo Ankara drži "ključ" miliona migranata čiji je cilj Evropa.

Portparol Merkelove je rekao da je Turska važan partner Nemačke, koja želi ekonomski i politički stabilnu i demokratski orijentisanu Tursku. A Erdogan je za dnevnik Frankfurter algemajne cajtung napisao da je vreme da se razlike u mišljenjima ostave po strani i da se obe države koncentrišu na zajedničke interese.

Ali, višegodišnji nesporazumi između dve zemlje, ne mogu se izbrisati kao gumicom. Iako se poslednjih meseci zvaničnici obeju strana trude da poprave odnose i Erdogan će se u Berlinu dva puta sastati sa Merkelovom, danas i sutra na doručku, nemačka politička scena, na kojoj su pozicije kancelarke znatno uzdrmane, nije jedinstvena po pitanju odnosa sa Ankarom.

Više visokorangiranih nemačkih političara najavilo je da večeras neće prisustvovati svečanoj večeri u dvorcu Belvi koju za turskog lidera priređuje nemački predsednik Frank Volter Štajnmajer. Neće biti Angele Merkel, ali ni mnogih opozicionih političara. Među njima je Sevim Dagdelen, koji je za dijalog, ali bez počasti za "predsednika koji zatvara novinare, drži Nemce kao taoce, koristi mafijaške metode u okviru svoje spoljne politike".

Sa druge strane, jedan od najoštrijih Erdoganovih kritičara u Nemačkoj Džem Ozdemir, političar Zelenih, dolazi i objašnjava: "Erdogan će morati da me vidi i da me istrpi kao nekoga ko stoji iza kritika njegove autoritarne politike".

Izostanak Merkelove se objašnjava time da ona samo u izuzetnim slučajevima prisustvuje takvim prijemima.

Kurir.rs/Novosti Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track