Najnovije vesti

UPRKOS OPTUŽBAMA ZA SEKSUALNI NAPAD: Bret Kavano dobio podršku Senata
Foto: EPA

PODRŽALI GA REPUBLIKANCI

UPRKOS OPTUŽBAMA ZA SEKSUALNI NAPAD: Bret Kavano dobio podršku Senata

Planeta

Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je kandidata Donalda Trampa za Vrhovni sud, Breta Kavanoa, bez obzira na optužbe za polno zlostavljanje.

Dan posle saslušanja na kome je sudija odlučno porekao optužbu univerzitetske profesorke Kristin Blejsi Ford da ju je seksualno napastovao 1982, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Džef Flejk, jedan od tri republikanska senatora, tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odloži za maksimalno nedelju dana kako bi policija mogla da istraži optužbe profesorke Ford.

Saslušanje
Saslušanje foto: EPA

"Zemlju muči razdor i moramo da garantujemo ispravnu zakonsku proceduru", rekao je taj senator. Njegov zahtev je podržala republikanska senatorka Lisa Murkovski.

"Mirno ću se izjasniti na plenarnoj sednici tek kada FBI dodatno istraži optužbe", dodao je Flejk.

Prema ustavu Sjedinjenih država, Senat treba da da zeleno svetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutno kontrolišu to telo s minimalnom većinom od 51 prema 49 poslanika. To znači da bi deo umerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanoa mogao da odredi njegovu sudbinu.

Predsednik Donald Tramp, koji ne namerava da kandiduje drugog kandidata, rekao je da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-ja prepustiti senatorima.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...