PUTIN ŠALJE S-300 ASADU, RUSKI BROD PROŠAO KROZ BOSFOR: U Siriju stiže žestok odgovor na rušenje ILJUŠINA!
Foto: EPA / Russian Defence Ministry

RUSKA PRETNJA SE OBISTINJUJE

PUTIN ŠALJE S-300 ASADU, RUSKI BROD PROŠAO KROZ BOSFOR: U Siriju stiže žestok odgovor na rušenje ILJUŠINA!

Planeta -

Veliki ruski brod je ove sedmice prošao kroz Bosforski moreuz, krećući se prema luci Tartus, u Siriji, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je Rusija već počela da isporučuje raketne sisteme S-300 Siriji.

On je to izjavio na zatvaranju ovogodišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ruski teretni brod je prošao kroz Bosfor i ide pravo prema sirijskom gradu Tartusu, a on može transportovati i raketni sistem S-300 sirijskoj vojsci, navodi portal "Bosforus Obzerver".

"Rusija je već počela da isporučuje raketne sisteme S-300 Siriji, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na pres konferenciji, nakon učešća na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi agencija Tas s.

"Ruski sistemi raketa zemlja-vazduh S-300 počeli su da stižu u Siriju", kazao je Lavrov.

"Kao što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao, to je počelo ubrzo nakon incidenta sa obaranjem ruskog vojnog aviona Il-20 kod obala Sirije", dodao je šef ruske diplomatije.

"Kako je predsednik Putin kazao, koraci će biti preduzeti sa ciljem da se osigura stoprocentna bezbednost našeg vojnog osoblja i kontingenta u Siriji i mi ćemo ih primeniti", istakao je Lavrov.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će proces isporuke kompleksa trajati najviše nekoliko nedelja, kao i da će to drastično učvrstiti borbene mogućnosti Sirije.

Šojgu je takođe rekao i da isporuka tog sistema Siriji nije usmerena protiv nekih trećih zemalja, već da se radi o nastojanju da se zaštite ruski vojnici u Siriji.

Ruski ministar je rekao i da Moskva nije nameravala da isporuči taj sistem Siriji sve dok se nije dogodio incident sa obaranjem ruskog transportnog aviona Il-20, nakon čega je Rusija bila primorana da preduzme adekvatne mere zbog akcija Izraela.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track