Najnovije vesti

MINISTAR SEVERNE KOREJE: Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija
Foto: AP

DENUKLEARIZACIJA PRIORITET

MINISTAR SEVERNE KOREJE: Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija

Planeta

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje, Ri Jong-ho, izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da je Pjongjangu potrebno veće poverenje u SAD da bi se lišio nuklearnog naoružanja.

U govoru u Generalnoj skupštini UN, Ri je rekao da Severna Koreja ne vidi "prikladan odgovor" SAD na prve korake Pjongjanga u razoružanju, već da Vašington umesto toga produžava sankcije u cilju pritiska.

 

"Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija ljudi koji o nama ne znaju dovoljno", naveo je šef severnokorejske diplomatije.

On je dodao da produžavanje sankcija "produbljuje nepoverenje" Severne Koreje i sprečava uspeh diplomatskih napora.

"Bez bilo kakvog poverenja u SAD, neće biti poverenja u našu nacionalnu bezbednost i u takvim okolnostima nema govora da ćemo se jednostrano razoružati", naveo je Ri.

 

Dodao je da je posvećenost Pjongjanga razoružanju "čvrsta i postojana", ali da je postojanje poverenja od ključnog značaja.

foto: AP / Susan Walsh Pool

Više od tri meseca posle samita lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong-una, postoji raširena sumnja u spremnost Pjongjanga da sprovede denuklearizaciju pošto ta zemlja vidi nuklearno oružje kao jedini garant svoje bezbednosti.

 

Dok Pjongjang prvi ne učini značajne korake u razoružanju, Vašington nije spreman da ublaži sankcije toj zemlji ili da prihvati deklaraciju o okončanju Korejskog rata, što je takodje jedan od prioriteta Severne Koreje.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo planira da poseti Severnu Koreju sledećeg meseca u cilju pripreme drugog samita Trampa i Kima.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...