Najnovije vesti

PRONAĐEN KINESKI RATNI BROD IZGUBLJEN PRE 100 GODINA: Njegova olupina čitav vek čuva neprocenjivo blago! (VIDEO)
Foto: Ypoutube prtscr / CCTV

više od 500 vrednih predmeta

PRONAĐEN KINESKI RATNI BROD IZGUBLJEN PRE 100 GODINA: Njegova olupina čitav vek čuva neprocenjivo blago! (VIDEO)

Planeta

Davno izgubljeni ratni brod otkriven je na obali Kine nakon velikog lova na relikvije iz pomorske borbe koja se vodila pre više od jednog veka.

Arheološki tim je nekoliko godina tragao za ovim brodom pre nego što je našao zlatno-drvenu pločicu sa imenom Džinguan, saopštila je kineska Uprava za kulturnu baštinu.

Brod je izgrađen u čuvenom brodogradilištu Vulkan u Nemačkoj, a uvršten je u jednu od kineskih pomorskih flota kasnih 1880-ih godina. Nestao je na moru tokom prvog Kinesko-japanskog rata u septembru 1894. godine. Potonuo je u Žutom moru zajedno sa još 3 ratna broda.

Nakon što je potvrđeno da je reč o baš ovom brodu, arheološki tim je skenirao morsko dno kakao bi utvrdio tačnu lokaciju na 12 metara dubine. Tokom procesa uklanjanja peska, utvrdili su da se brod nalazi naopako okrenut, ali je dozvoljeno iskopavanje njegovog sadržaja.

Članovi tima saopštili su da se na brodu nalazi više od 500 vrednih i značajnih predmeta, uključujući keramiku, robu od kože i ostalo.

Otkriveni su i komadi stare municije. Stručnjaci smatraju da je otkriće ovog broda veoma značajno za proučavanje svetske pomorske istorije.

Kurir.rs / CNN

Foto: YouTube prtscr / CCTV

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...