MAKEDONIJA NIJE PRVA: Ovih 7 država su već PROMENILE SVOJA IMENA
Foto: AP / Thanassis Stavrakis

ovo mnogi ne znaju

MAKEDONIJA NIJE PRVA: Ovih 7 država su već PROMENILE SVOJA IMENA

Planeta -

Bivša jugoslovenska republika Makedonija, koja bi ubuduće mogla da postane Severna Makedonija ako njeni stanovnici tako odluče na današnjem referendumu, nije prva zemlja koja menja svoje ime.

Bangladeš

Posle razdvajanja Pakistana od Indije, istočni njegov deo se odvojio od novonastale države i promenio ime iz Istočnog Pakistana u Bangladeš.

Šri Lanka

Šri Lanka se prvobitno zvala Cejlon.

Indonezija

Indonezija se prethodno zvala Istočna Indija. Nedugo od dovajanja od matične zemlje, promenila je i ime.

DR Kongo

Pošto se odvojio od Belgije 1960. godine, zvao se Republika Kongo po istoimenoj reci, da bi 1971. godine postao Zair. Zair se 1997. godine preimenovao u Demokratsku republiku Kongo.

Mjanmar

Kako bi raskrstila sa kolonijalnom prošlošću, Burma je promenila ime u Mjanmar. Svet se dugo opirao ovom imenu, ali od 2012. godine se situacija menja, na šta je uticala i demokratska tranzicija.

Burkina Faso

Francuska kolonija Gornja Volta u decembru 1984. godine preimenovala se u Burkinu Faso. Ovaj naziv znači "zemlja uspravnih ljudi" na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu.

Kambodža

Kambodža je dvaput menjala ime. Režim Crvenih kmera dao joj je naziv Kampućija nakon dolaska na vlast 1975. godine, što je bila samo transkripcija prvobitnog imena na kmerskom dijalektu. Naziv Kambodža vraćen je 1989. godine.

Kurir.rs/Blic/T. T./Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track