ŽESTOK ODGOVOR NA RUŠENJE ILJUŠINA: Rusija isporučila S-300 Siriji
Foto: Profimedia

poruka izraelu

ŽESTOK ODGOVOR NA RUŠENJE ILJUŠINA: Rusija isporučila S-300 Siriji

Planeta -

Rusija je isporučila sirijskoj vojsci raketni sistem S-300, potvrdio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je ruskog predsednika Vladimira Putina izvestio da je osim S-300 u Siriju pristiglo i drugo dodatno oružje kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji se tamo nalaze.

"U skladu sa odlukom predsednika počeli smo da sprovodimo niz mera usmerenih na jačanje sistema protivvazdušne odbrane Sirije, koji za cilj, između ostalog, imaju zaštitu naših vojnika. Završili smo isporuku sistema S-300. Ovo uključuje 49 jedinica tehnike: lokatore za osvetljenje, naravno, osnovne sisteme detekcije, kontrolne mašine i četiri lansera“, rekao je Šojgu na operativnom sastanku.

Sirijska vojska
Sirijska vojskafoto: EPA

On je naglasio da je isporuka završena juče, a u Siriju je isporučen čitav sistem.

Veliki ruski brod je ove sedmice prošao kroz Bosforski moreuz, krećući se prema luci Tartus, u Siriji, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je Rusija već počela da isporučuje raketne sisteme S-300 Siriji.

Ruski ministar je rekao i da Moskva nije nameravala da isporuči taj sistem Siriji sve dok se nije dogodio incident sa obaranjem ruskog transportnog aviona Il-20, nakon čega je Rusija bila primorana da preduzme adekvatne mere zbog akcija Izraela.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track