JERMENIJA OPET NA NOGAMA: Premijer Pašinjan predvodi demonstracije i traži prevremene izbore! (VIDEO)
Foto: Reuters

NOVI PROTESTI

JERMENIJA OPET NA NOGAMA: Premijer Pašinjan predvodi demonstracije i traži prevremene izbore! (VIDEO)

Planeta -

JEREVAN - Ispred zgrade parlamenta u Jermeniji sinoć su hiljade ljudi protestovale zahtevajući prevremene parlamentarne izbore, a proteste predvodi aktuelni premijer Nikola Pašinjan.

Bivša vladajuća Republikanska partija zbačena je sa vlasti u proleće posle višenedeljnih masovnih protesta protiv korupcije i zapošljavanja "preko veza".

foto: Reuters

Pašinjan, bivši lider opozicije, postao je premijer u maju, za ministre je imenovao svoje saveznike i sastavio novi program vlade kojim je obećao prevremene izbore, a koji je parlament Jermenije odobrio u junu. Međutim, parlament je juče iznenada odlučio da odobri promene parlamentarnih pravila, što znači odlaganje prevremenih izbora. Odluku o promeni podržali su republikanski poslanici i poslanici dve frakcije koje su tokom nemira početkom godine podržavale Pašinjana: ARF i Prosperitetna Jermenija.

Obraćajući se demonstrantima, Pašinjan je poručio da će smeniti šestoricu ministara iz svoje vlade, iz redova Prosperitetne Jermenije i ARF i da će se sastati s poslanicima kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji. Rekao je i da želi da izbori budu održani uprvoj polovini decembra i da sastav u parlamentu ne odražava političku realnost u državi.

foto: Reuters

"Održavanje prevremenih parlamentarnih izbora bio je jedan od uslova naše ljubičaste revolucije i bilo je uključeno u program vlade, koji je parlament odobrio", podsetio je Pašinjan demonstrante.

Podrška javnosti strankama koje nisu u savezu sa Pašinjanom trenutno je veoma niska, ne samo republikancima nego i drugima kao što su ARF i Prosperitetna Jermenija.

foto: Reuters

Prevremeni parlamentarni izbori u ovoj zemlji, koja broji tri miliona stanovnika, mogli bi da budu održani kada parlament ne bi uspeo da iz dva pokušaja imenuje novog premijera i kada bi se to zakonodavno telo raspustilo.

Pašinjan je ranije kazao da je spreman da podnese ostavku kako bi mogla da se primeni ova procedura i da se održe izbori.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track