KIJEV ODBIO DA PRESTANE DA  GRANATIRA CIVILNE OBJEKTE: Donbas se priprema za veliki udar, ukrajinska vojska rasporedila sistem BUK i sprema ofanzivu!
Foto: EPA

NEMA DOGOVORA

KIJEV ODBIO DA PRESTANE DA GRANATIRA CIVILNE OBJEKTE: Donbas se priprema za veliki udar, ukrajinska vojska rasporedila sistem BUK i sprema ofanzivu!

Planeta -

Kijev se nije složio s predlogom da se zabrani granatiranje civilnih objekata u Donbasu, izjavio je predstavnik Rusije na pregovorima u Minsku Boris Grizlov.

Ideja je takođe podrazumevala zabranu diverzija i izviđanja na teritorijama sukobljenih strana.

Predlog su podržali OSCE, Moskva i samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika, ali je Ukrajina bila protiv.

Grizlov je naveo da je Kontakt grupa nastavila da razmatra paket dodatnih mera u sporazumu o prekidu vatre. Takođe, istakao je kako privremeni karakter ukrajinskog Zakona o posebnom statusu Donbasa nije u skladu sa Sporazumom iz Minska.

“Samo puna i dosedna implementacija Sporazuma iz Minska može doneti sigurnost i ekonomski oporavak Donbasu”, dodao je Grizlov.

Ruski predstavnik je izrazio nadu da će u ukrajinskoj politici prevladati vrednosti dijaloga i da će to pomoći rešavanju sukoba u Donbasu.

Strane su se takođe dogovorile da 5. oktobra počne povlačenje snaga u Stanici Luganskoj.

Osim toga, predstavnik DNR Aleksej Nikonorov optužio je Kijev da se na liniji razdvajanja koristi vojnim dronovima. Prema njegovim rečima, tokom jednog od takvih napada je ranjeno četiri civila. Sledeće zasedanje Kontakt grupe je zakazano za 16. oktobar.

U međuvremenu je armija Donbasa u visokom stepenu pripravnosti. Naime, OSCE je potvrdio da je ukrajinska vojska u Donbasu rasporedila sisteme protivvazdušne odbrane “Buk”.

Tri sistema “Buk” je OSCE 28. septembra otkrio pomoću drona, a bili su u železničkoj stanici pod kontrolom Kijeva u selu Rubežnoju. Dan kasnije, 29. septembra, OSCE je snimio sistem protivvazdušne odbrane na kamionu blizu iste stanice.

Prošlog meseca je pukovnik Eduard Basurin, zamenik zapovednika operativnog zapovedništva Donjecke Narodne Republike, izjavio da se ukrajinske snage pripremaju za ofanzivu na jugu Donbasa. U prvoj fazi bi ukrajinske bezbednosne snage započele pripremu raketnih sistema i artiljerije. Zatim bi nekoliko brigada pokrenulo napad na položaje snaga republike.

Oružani sukob u Donbasu je počeo u proleće 2014. i još uvek je u toku. Stanovnici regije su odbili da priznaju novu vladu i objavili su osnivanje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Kao odgovor, Kijev je protiv njih pokrenuo takozvanu “antiterorističku operaciju”, koja je krajem aprila 2018. zamenjena “Operacijom ujedinjenih snaga” pod vođstvom Ministarstva odbrane iz Kijeva.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track