Najnovije vesti

VELIKI GAF AMERIČKE AMBASADORKE U NATO: Rusiji zapretila ratom, pa rekla da se pogrešno izrazila! Ali to nije bila jedina greška koju je napravila
Foto: Reuters

neprofesionalno

VELIKI GAF AMERIČKE AMBASADORKE U NATO: Rusiji zapretila ratom, pa rekla da se pogrešno izrazila! Ali to nije bila jedina greška koju je napravila

Planeta

Američka ambasadorka u NATO, Kej Bejli Hačison, morala je da razjasni jučerašnju izjavu kada je zapretila Rusiji preventivnim ratom. Izjavila je da se radi o gafu i da nije mislila na vojnu intervenciju.

Ipak, ova greška bi mogla dodatno da produbi sve veće nepoverenje između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država zbog kontroverznog raspoređivanja ruskih raketnih sistema, kojim je, kako tvrdi Vašington, prekršen sporazum o eliminaciji krstarećih raketa srednjeg dometa i balističkih projektila INF.

Ona je juče rekla da Rusija mora da zaustavi razvoj novih projektila sposobnih da nose nuklearne bojeve glave i upozorila da bi SAD mogle da "eliminišu" taj sistem ako postane operativan.

foto: Profimedia

"Nisam mislila na preventivni udar. Htela sam da kažem da Rusija mora da zaustavi razvoj novih projektila ili ćemo biti primorani da razvijemo slične kapacitete kako bismo zaštitili interese NATO i SAD", rekla je na Tviteru.

Mnogim posmatračima je pojam “take out” (ubiti, razoriti uništiti, eliminisati) zvučao kao pretnja preventivnim ratom, ali izgleda da to nije bila poruka koju je Hačinsonova nameravala da pošalje, pišu američki mediji.

"Kej je zeznula stvar", kaže Džefri Luis, nuklearni stručnjak sa Instituta za međunarodne studije Midlberi u Montereju.

foto: Profimedia

"Htela je da kaže da će SAD razviti odgovarajuće kapacitete - nešto što je počelo za vreme Obamine vlade i protiv čega se gotovo niko ne buni. Navikla je na govore pred radničkom klasom na preliminarnim republikanskim izborima u Teksasu, nego na međunarodnu diplomatiju, pa je malo preterala u formulaciji", dodao je.

Rusija je sa svoje strane relativno smireno primila ambasadorkinu izjavu.

"Ruska vlada radije ne bi pridavala posebnu pažnju saopštenjima ambasadora kada ima toliko nerešenih pitanja na najvišem nivou", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Takva retorika je opasan korak nazad", smatra Džefri Vilson, stručnjak za nuklearno naoružanje.

Takođe, Hačinsonova očigledno nije sigurna o kojim je raketama reč. Ona je govorila o “balističkim raketama srednjeg dometa”, dok su rakete 9M729 koja je Rusija, uprkos sporazumu, počela da raspoređuje, niskoleteće krstareće rakete, a ne visokoleteći balistički modeli.

Luis ocenjuje da pogrešni komentari ambasadorke “doprinose veoma konkretnom ruskom strahu”, jer mnogi Rusi veruju da SAD godinama planiraju da u tajnosti naoružavaju svoje protivraketne odbrambene baze u Poljskoj i Rumuniji nuklearnim oružjem, pretvarajući oružje za odbranu u ono što Luis naziva “prikrivenim INF snagama”.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...