ANGELA MERKEL U IZRAELU ODALA POŠTU ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Nemačka ima trajnu odgovornost
Foto: EPA

ISKREN GEST

ANGELA MERKEL U IZRAELU ODALA POŠTU ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Nemačka ima trajnu odgovornost

Planeta -

JERUSALIM - Nemačka kancelarka Angela Merkel drugog dana boravka u Izraelu posetila je memorijalni centar holokausta Jad Vašem i, u prisustvu predsednika centra Avnera Šaleva, prisustvovala komemorativnoj ceremoniji.

Njena poseta se skoro podudara sa 80. godišnjicom Kristalne noći, 9. i 10. septembra 1938. godine, kada su se dogodili zločini kojima nema ravnih.

foto: EPA

Iz tog perioda "proističe trajna odgovornost Nemačke da sačuva sećanje na taj zločin i da se suprotstavi antisemitizmu, ksenofobiji, mržnji i nasilju", napisala je Merkelova u knjizi utisaka memorijalnog centra, mesta koje posećuje skoro svaki strani vođa. I ona ga je posetila više puta.

foto: EPA

Merkelova je danas položila venac u Holu sećanja, impozantnoj betonskoj konstrukciji na čijem podu su ispisana imena nacističkih logora.

foto: EPA

Poseta nemačke kancelarke odvija se u vreme kada vlada zabrinutost zbog obnove antisemitizma u njenoj zemlji. Rast antisemitizma takodje zabrinjava i izraelsku vladu.

Iz memorijalnog centra Merkel je otišla na drugu ceremoniju u Jerusalimu gde joj je uručen počasni doktorat Univerziteta Haifa.

foto: Reuters

Merkel je sinoć stigla u dvodnevnu posetu Izraelu. Sa njom je doputovao veliki broj njenih ministara, poslovna delegacija i novi zvaničnik zadužen za borbu protiv semitizma. Očekuje se da će njena poseta biti usredsredejna na ekonomska pitanja s naglaskom na inovacijama, tehnologiji i razvojnim projektima. Ovo su sedme konsultacije vlada Izraela i Nemačke od kada je Nemačka uvela tu tradiciju pre deset godina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja