Najnovije vesti

ZBOG BRUTALNOG UBISTVA POLICAJCA OSUĐEN JE NA SMRTNU KAZNU: 30 godina kasnije, slučaj je dobio dramatičan obrt (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nastala velika rasprava

ZBOG BRUTALNOG UBISTVA POLICAJCA OSUĐEN JE NA SMRTNU KAZNU: 30 godina kasnije, slučaj je dobio dramatičan obrt (VIDEO)

Planeta

Vrhovni sud SAD imao je dosta problema da odluči da li zatvorenik Vernon Medison iz Alabame zbog demencije treba da bude pošteđen smrtne kazne.

Medison (68) je 1985. godine osuđen zbog ubistva policajca Džulijusa Šulta. Tokom duge rasprave, sudije su saslušale tužioca i Medisonovog advokata, a konačna odluka će biti doneta krajem meseca.

Medison je dva puta osuđen na smrt, ali su presude oborene zbog prekršaja tužioca. Porota je tokom donošenja treće presude preporučila doživotni zatvor, ali je jedinstveni sistem pravila u Alabami omogućio sudiji da nadglasa porotu, što je i uradio.

foto: Youtube/Printscreen

Medison je tako više od 30 godina čekao na izvršenje smrtne kazne u samici u Alabami. Za to vreme pretrpeo je nekoliko teških moždanih udara. Snimci su pokazali da je deo njegovog mozga mrtav i nema sumnje da pati od teškog oblika vaskularne demencije.

Njegov advokat Brajan Stivenson rekao je da je Medison toliko dezorijentisan da ne zna koji je dan, mesec ili godina u pitanju. Takođe, otežano hoda i govori.

Ubijeni policajac
Ubijeni policajacfoto: Youtube/Printscreen

"Ali, najkritičnije je što se on ne seća zločina zbog kojeg država hoće da ga pogubi", istakao je Stivenson, dodajući da je sudijama Vrhovnog suda poručio da bi smrtna kazna nad takvim čovekom bila protivustavno okrutna i neobična.

Problem u ovom slučaju, kako je objasnio, jeste što su niži sudovi otkrili da

Medison nema halucinacije niti je psihotičan i da stoga može biti pogubljen.

"Ako neko ima invaliditet, ako je nekompetentan, osetljiv i konfuzan, prosto nije humano pogubiti takvu osobu", istakao je Stivenson.

Državni tužilac Alabame Stiv Maršal rekao je da Medisonov slučaj uključuje egzekuciju policijskog službenika.

"Stoga država gleda da izvrši kaznu koju je sudija odredio kao prikladnu u ovom slučaju", dodao je on.

Medison je hladnokrvno upucao policajca koji je stražario ispred kuće njegove tadašnje devojke. Policajac je trebalo da nadgleda kako se Medison iseljava iz kuće svoje devojke, ali je dobio dva metka u glavu.

Kurir.rs/NDTV Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...