GEJTS I BEZOS SE UJEDINILI: Milijarderi ulažu u bakteriju koja bi mogla da spase svet
Foto: Reuters/EPA

menja se način gajenja hrane

GEJTS I BEZOS SE UJEDINILI: Milijarderi ulažu u bakteriju koja bi mogla da spase svet

Planeta -

Najbogatija dva čoveka na svetu odlučila su da se udruže i rade na razvoju bakterija koje treba da smanje korišćenje azotnih đubriva. Smatraju da je to konkretan način da da se spasi planeta Zemlja.

U septembru je grupa milijardera investitora među kojima su Džef Bezos, Bil Gejts i Majkl Blumberg odlučila da odvoji milijardu dolara za ulaganje u energetske startap kompanije. Investicije su deo fonda nazvanog Probojni energetski poduhvati, napravljenog sa ciljem da se kompanijama da kapital koji mogu da vrate posle 20 godina, a koji treba da naučnicima i inženjerima omogući rad na transformativnim energetskim tehnologijama.

Jedna od tih kompanija je kalifornijska "Pivot Bio" koja je od milijardera dobila 70 miliona za rad na genetski modifikovanoj bakteriji.

Ova kompanija je identifikovala veliki problem u poljoprivredi: farmeri koriste previše azotnih đubriva, koja dosta utiču na zagađenje. Kako biljka raste, njoj je potrebno sve više hrane, pa farmeri sve više koriste đubrivo.

Đubriva ispuštaju azotne-okside, vrstu gasa staklene bašte koji je mnogo snažniji od ugljen-dioksida.

Taj gas dugo ostaje u vazduhu i zemljištu, a zagađuje i reke i potoke. On je i toksičan po ljude jer u kontaktu sa zagađenom vodom mogu da se razbole i da im otkažu jetra i bubrezi.

foto: AP

"Pivot Bio" je otkrila bakteriju koja može da smanji potrebu za korišćenjem ovog opasnog đubriva. Prema rečima zvaničnika kompanije, ta bakterija sa krila u prirodi, ali je zbog korišćenja fertilizatora ostala neaktivna.

Genetskim modifikovanjem ove bakterije, kompanija im pomaže da se aktiviraju u prisustvu azotnih đubriva. Farmeri će moći da naprskaju semena bakterijom u tečnom obliku.

"Čim seme proklija i formira prvi koren, naši mikrobi će se uhvatiti za taj koren i prekriti ga poput rukavice. To će omogućiti bakteriji da svakodnevno hrani biljku, čime će biti eliminisana potreba za dodatnim đubrivom", rekao je Karsten Tem, izvršni direktor kompanije.

"PivotBio" farmerima predlaže da koriste i dalje iste metode na koje su navikli, ali tako što će svojoj smeši đubriva i insekticida, prilikom prvog đubrenja dodati genetski modifikovanu bakteriju.

Tem je rekao da na svetsku proizvodnju đubriva ode oko 3-4 odsto svetske energije i da se i pri samom procesu proizvodnje u atmosferu ispuštaju štetni gasovi.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: Reuters/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track