Najnovije vesti

JUNKER UPOZORAVA: Balkan je bure baruta, začas može da izbije rat! Pre 2025. ništa od članstva u EU!
Foto: Reuters

evropske integracije

JUNKER UPOZORAVA: Balkan je bure baruta, začas može da izbije rat! Pre 2025. ništa od članstva u EU!

Planeta

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, upozorio je danas u Beču na opasnost izbijanja novih ratnih sukoba na Balkanu, ukoliko bi državama Zapadnog Balkana bila "oteta" evropska perspektiva.

"Tlo je i dalje plodno", citirao je Junker Bertolda Brehta.

"Ako bi u tako komplikovanom regionu Evrope nastao utisak da ne mislimo ozbiljno sa evropskom perspektivom, onda ćemo kasnije, ili najverovatnije ranije, ponovo doživeti ono što smo imali na Balkanu tokom 1990-tih godina", ukazao je Junker u govoru u austrijskom parlamentu o temi "Za Evropu koja bi bila igrač u spoljnoj politici".

foto: EPA

Junker je naglasio da istorija 1990.još nije savladana na Balkanu.

"Ta istorija 90-tih je mogla nastati zato što prošlost prethodnih decenija, vekova, nije savladana", smatra on. Ukazao je, međutim, da je put država Zapadnog Balkana do punopravnog članstva u EU još dug.

foto: Reuters

Prema njegovim rečima, vidi se napredak, ali nije dovoljno izražen.

On se izjasnio za to da se zemljama Zapadnog Balkana do članstva u EU ponudi jedna vrsta privrednog prostora u kojem bi mogli da se ponašaju delimično onako kako bi se jednog dana ponašale kao članice.

Punopravno članstvo zemalja regiona predsednik EK ne vidi pre 2025. Junker je podvukao da se Evropa mora intenzivno baviti Zapadnim Balkanom i pomoći mu gde je potrebno, ali i pobrinuti se da se dobro shvati da svi sporovi oko granica moraju biti rešeni pre prijema u EU.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...