ISKONSKA BOLEST HARA MEGAPOLISOM U SAD: Alarmantan broj zaraženih tifusom u Los Anđelesu (VIDEO)
Foto: YT Screesnhot

tragedija

ISKONSKA BOLEST HARA MEGAPOLISOM U SAD: Alarmantan broj zaraženih tifusom u Los Anđelesu (VIDEO)

Planeta -

Sve je veći broj slučajeva zaraze tifusom na području Los Anđelesa, a brojevi zaraženih postaju alarmantni, objavila je Uprava za javno zdravlje grada Los Anđelesa, prenosi Si-En-En.

"Do ponedeljka je na području okruga Los Anđelesa zabeleženo 57 slučajeva tifusa, bolesti koju prenose buve", izjavili su iz Uprave za javno zdravlje grada Los Anđelesa, piše Indeks.

Pasadena je jedan od najpogođenijih gradova okruga Los Anđelesa. Ove godine broj zaraženih tom bolešću u njemu se popeo s očekivanog jednog slučaja godišnje na pet.

"Pojava određenog broja slučajeva zaraze tifusom na godišnjem nivou uobičajena je za okrug Los Anđelesa, a uzrokuju je dve vrste bakterija, Rickettsia typhi i R. Felis. Najbolja preventivna mera je minimiziranje bilo kakve izloženosti buvama. Kućne ljubimce, dvorišta i domove treba očistiti od buva“, izjavila je epidemiolog En Rimoan, sa Univerziteta Kalifornije.

"Budući da tifus prenose buve, moguća je pojava endemskog tipa tifusa tokom cele godine. Trenutno možemo samo da spekulišemo o tome koji su razlozi ovakvog porasta broja zaraženih. Uprava za javno zdravlje okruga Los Anđeles ozbiljno se bavi tim problemom kako bi došla do nekih konkretnih odgovora“, dodala je.

Tifus je sistemska bolest koju uzrokuje bakterija, a prenose je muve, vaši, buve ili drugi slični organizmi tako što putem fekalija zaraze hranu koju kasnije upotrebljavaju ljudi. Simptomi bolesti su: visoka temperatura, bolovi u stomaku, glavobolje i osip. Mada je tifus danas izlečiv uz pomoć antibiotika, vrlo često je potreban duži period hospitalizacije. U retkim slučajevima, završava se i smrću pacijenta.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track