Najnovije vesti

PRVI INTERVJU SUPRUGE NESTALOG ŠEFA INTERPOLA: Prete da dolaze po mene! Boriću se za svog muža i dalje! (VIDEO)
Foto: AP, Reuters

GREJS MENG PRED NOVINARIMA

PRVI INTERVJU SUPRUGE NESTALOG ŠEFA INTERPOLA: Prete da dolaze po mene! Boriću se za svog muža i dalje! (VIDEO)

Planeta

LION - Supruga bivšeg predsednika Interpola Menga Hongveja, koji je nestao u Kini, otkrila je da je dobila preteći telefonski poziv, u kojem su je upozorili da agenti "dolaze po nju", ali je poručila da će nastaviti da se bori da dobije informacije o sudbini njenog supruga.

U prvom intervjuu od nestanka predsednika Interpola, Grejs Meng je za AP rekla je da je izjave koje daje o nestanku njenog supruga dovode u veliku opasnost.

Govoreći za agenciju u hotelu u francuskom gradu Lionu, gde je sedište Interpola, Grejs Meng je rekla da se njen suprug vodio kao nestao više od nedelju dana tokom puta u Kinu, kada je na njen mobilni telefon stigao preteći poziv od muškarca koji je govorio kineski. Kako je navela, kada je stavila dvoje dece da spavaju u njihovoj kući u Lionu, setila se da je poslednji put kontaktirala sa suprugom putem SMS-a 25. septembra i dodala da joj je Meng tada napisao "čekaj moj poziv" i poslao joj emotikon noža, nakon čega je otputovao za Kinu.

Dodaje, međutim, da je suprug nije pozvao, ali jeste muškarac, koji se nije predstavio.

"Slušaj ali ne govori. Došla su dva radna tima samo za tebe", prenela je reči neidentifikovanog muškarca. Grejs Meng je rekla i da je jedini podatak koji je rekao o sebi bio da je radio za Menga, čime je nagovestio da je bio deo kineskog bezbednosnog aparata. On je, takođe, navela je Meng, rekao da zna gde se ona nalazi, zbog čega je dobila zaštitu francuske policije.

foto: AP

U saopštenju, koje je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu kineske vlade, navodi se da se doskorašnji predsednik Interpola nalazi pod istragom u Kini zbog optužbi za primanje mita i druge zločine.

Grejs Meng, međutim, negira te optužbe.

Neimenovani francuski pravosudni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je za AP da policije istražuje pretnju upućen Grejs Meng, ali je napomenuo da će istraga utvrditi da li su zaista kineski timovi poslati u Lion.

Meng Hongvej
Meng Hongvejfoto: Reuters

Inače, Meng je uoči odlaska u Kinu podneo ostavku na mesto predsednika Interpola, saopštio je Interpol u nedelju. interpol nije objasnio zbog čega je on podneo ostavku, ali je saopštio da je ona odmah stupila na snagu.

U saopštenju se navodi i da će vršilac dužnosti predsednika Interpola biti viši potpredsenik u izvršnom komitetu Interpola, Kim Džond-jang iz Južne Koreje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...