Najnovije vesti

ZAHAROVA ODGOVORILA STOLTENBERGU: NATO je Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok!
Foto: EPA

podsećanje

ZAHAROVA ODGOVORILA STOLTENBERGU: NATO je Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok!

Planeta

Postoji dokaz da je NATO obećao predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku, iako generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg tvrdi suprotno, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema pisanih garancija i ništa nije potpisano, ali se 'džentlmenski sporazum' jeste dogodio. Druga je stvar što su svi to zaboravili i ne žele da se toga sećaju, ali se to jeste dogodilo", istakla je Zaharova.

Dokazi se, navela je portparolka ruskog Ministarstva, nalaze među arhiviranim materijalom sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti u SAD.

"Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata. Mislim da je od februara Stoltenberg imao dovoljno vremena da to pročita", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, neke zapadne zemlje se pretvaraju da takva obećanja nikada nisu data.

"Nažalost, takav stav čak još više snižava nivo poverenja u njih i pokazuje istinsku vrednost drugih obećanja koja su dali i trenutno daju nama ili nekom drugom", zaključila je Zaharova.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...