NOVI RUSKI ŠAMAR SAD: Podaci ministarstva finansija iznenadili i najveće optimiste! SANKCIJE DOŽIVELE POTPUNI KRAH (VIDEO)
Foto: Profimedia

neuspeh

NOVI RUSKI ŠAMAR SAD: Podaci ministarstva finansija iznenadili i najveće optimiste! SANKCIJE DOŽIVELE POTPUNI KRAH (VIDEO)

Planeta -

Uprkos više od četiri godine sankcija i raznih ograničenja na globalnom tržištu uvedenih od strane američke administracije i zemalja Evropske unije, koje na svoju štetu slepo prate politiku Vašingtona, podaci, zaključno s trećim kvartalom ove godine, govore da ova metoda pritiska “kako bi Moskva promenila svoje ponašanje” jednostavno ne funkcioniše.

Naime, juče su objavljenu puni podaci o budžetu Ruske Federacije i on u odnosu na BDP beleži suficit od 3,5 odsto.

Savezni budžet je u periodu od juna do septembra 2018. godine popunjen sa viškom od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 2.548,2 milijarde rubalja, ili 38,6 milijardi dolara, izveštava Ministarstvo finansija Rusije. U istom periodu prošle godine je zabeležen deficit.

Budžet prihodi su u periodu od juna do septembra 2018. iznosili 13.988,6 milijardi rubalja, a rashodi 11.440,4 milijardi rubalja.

Najveći troškovi su tradicionalno bili izdaci za socijalnu politiku – 3.445 milijardi rubalja, i nacionalnu odbrane – 1.985 milijardi rubalja. Pretvoreno u dolare, kako bi lakše razumeli izdatke, od na socijalnu politiku je potrošeno oko 52 milijarde dolara, a na nacionalnu sigurnost 30 milijardi dolara.

U budžetskom zakonu za 2018. godinu, koji je usvojen uz predviđene cene nafte od 50 do 55 dolara za barel Brenta, planirani deficit je bio 1,3 odsto BDP-a. Međutim, prema proceni prvog potpredsjednika vlade i ministra finansija Antona Siluanova, budžet tekuće godine će završiti sa suficitom, uz napomenu da nije bilo povećanja poreznih opterećenja, a posebno ne rezanja javne potrošnje u socijalnoj sferi.

Ove brojke potvrđuju teoriju dvojice dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozefa Stiglica i Pola Krugmana, koji se oštro protive neoliberalnom receptu konsolidacije budžeta povećanjem fiskalnih i parafiskalnih nameta i drakonskim rezovima javne potrošnje.

Osim toga, kao što smo na početku rekli, sve ovo se događa u uslovima sankcija i drugih ograničenja nametnutih Rusiji od strane Zapada. Tačno je da je američka administracija stvaranjem napetosti s Iranom cene nafte podigla do nivoa da je barel Brenta pre nekoliko nedelja probio granicu od 80 dolara, i da se, nakon nekoliko dana prodaje po ceni od 85 dolara, danas prodaje za 81 dolar za barel, ali su podaci Ministarstva financija Rusije ipak iznenadili i najveće optimiste.

Kurir.rs/Logićno.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track